Slovensko by malo v tomto roku vyprodukovať o 8,6 % viac hustosiatych obilnín ako vlani
29 | 08 | 2019 I SITA

Slovensko by malo v tomto roku vyprodukovať o 8,6 % viac hustosiatych obilnín ako vlani. Očakávaná celková úroda by mala dosiahnuť vyše 2,7 milióna ton. Vyplýva to z druhého odhadu úrody poľnohospodárskych plodín 2019, ktorý zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky (ŠÚ SR). Vyššia úroda bude podľa ŠÚ SR dosiahnutá najmä vďaka lepším očakávaným hektárovým výnosom.


"Druhý odhad spresňuje očakávania úrody v čase, kedy už bola pozbieraná repka a väčšina obilnín. Ešte sa však nerozbehol zber slnečnice, kukurice či repy, za tieto komodity bude odhad spresnený v septembri,“ uviedla generálna riaditeľka sekcie podnikových štatistík ŠÚ SR Libuša Kolesárová.

Celkovo majú hustosiate obilniny vyššiu výmeru osiatych plôch v porovnaní s minulým rokom o 1,2 %, pri najviac pestovaných obilninách - pšenici o 1,0 % a pri jačmeni o 1,8 %. Tieto dve komodity tvoria absolútnu väčšinu (94 %) z plôch osiatych hustosiatymi obilninami. Očakávaná celková úroda pri pšenici bude medziročne vyššia o 3,8 % (2 mil. ton) a pri jačmeni o 26,2 % (614 tisíc ton), a to podľa ŠÚ SR najmä vďaka lepším výnosom z hektára.

"V druhom odhade sa potvrdila vyššia celková úroda jačmeňa. Pri tejto komodite čakávame priemernú úrodu až 4,84 tony z hektára osiatej plochy. Ide o výrazný medziročný nárast o 22,4 %,“ doplnila Kolesárová. Okrem ovsa sú v roku 2019 všetky druhy hustosiatych obilnín zasiate na vyššej výmere a očakáva sa pri všetkých druhoch medziročne vyššia úroda z hektára.

Slovenské národné povstanie vypuklo pred 75 rokmi
Slovenské národné povstanie (SNP) vypuklo 29. augusta 1944 ako reakcia domácich odbojových skupín na vstup nemeckých okupačných vojsk na územie vtedajšej Slovenskej republiky. Slovensko ako spojenec nacistického Nemecka zohrávalo významnú úlohu pri... Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | SITA


Naopak, nižšiu celkovú úrodu očakávajú poľnohospodári pri druhej najpestovanejšej komodite v SR - pri kukurici na zrno. Jej celková produkcia by mala dosiahnuť 1,3 milióna ton, teda o 11,8 % menej ako v roku 2018. Tieto očakávania sú napriek medziročnému nárastu osiatych plôch o viac ako 11 %.

"Podľa odhadov realizovaných na základe údajov z poľnohospodárskej prvovýroby však hektárové výnosy výrazne poklesnú, oproti roku 2018 až 20 % a dosiahnu len 6,74 tony z jedného hektára,“ zdôraznil riaditeľ odboru štatistiky poľnohospodárstva ŠÚ SR Peter Danko. Výnosy v roku 2018 z hektára zozbieranej plochy kukurice dosiahli dlhodobo nadpriemerných 8,47 tony.

Nižšia úroda oproti roku 2018 sa očakáva aj u repky olejky o 11,8 % a u slnečnice o 34,5 %. "Úroda repky v roku 2019 by mala dosiahnuť vyše 423 tisíc ton, pri medziročne nižšej celkovej osiatej ploche o 4,7 % aj nižšej výnosnosti na úrovni 2,88 tony z hektára. Výnosy sú 9 % pod úrovňou päťročného priemeru," vysvetlil Danko.

Zemiaky sú tento rok zasadené na ploche o 17,1 % väčšej ako vlani a medziročne sa očakáva vyššia celková úroda o takmer 14,5 % na úrovni takmer 178 tisíc ton. Lepšiu produkciu zemiakov podporili podľa ŠÚ SR nielen väčšie plochy, ale medziročne aj vyššia očakávaná hektárová úroda na úrovni 24,6 t/ha. "Pri zemiakoch sú zberové plochy zvyčajne nižšie ako zasadené plochy," dodali analytici ŠÚ SR.

Odhad úrody vybraných poľnohospodárskych plodín realizuje ŠÚ SR trikrát ročne. Aktuálny odhad úrody poľnohospodárskych plodín k 15. augustu 2019 je druhý v poradí tento rok, prvý odhad bol realizovaný k 20. júnu tohto roka. Tretí odhad k 15. septembru bude zverejnený koncom septembra. Definitívne výsledky o tohtoročnej úrode budú zverejnené v marci 2020.

Tretia fáza oddlžovania nemocníc sa skončila, rezort sumarizuje dáta
Tretia fáza oddlžovania nemocníc bola ukončená, aktuálne prebieha proces sumarizácie štatistických dát. Pre agentúru SITA to uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR. "Presné údaje budú k dispozícii budúci týždeň," informovalo ministerstvo. Tretia... Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | SITA