Čína v októbri usporiada svoju dosiaľ najväčšiu vojenskú prehliadku
29 | 08 | 2019 I TASR

Čína usporiada začiatkom októbra najväčšiu vojenskú prehliadku vo svojich dejinách pri príležitosti 70. výročia založenia Čínskej ľudovej republiky (ČĽR). Oznámil to vo štvrtok Cchaj Č'-ťün, námestník riaditeľa úradu pre vojenské prehliadky v Štátnej rade Čínskej ľudovej republiky, ktorého cituje tlačová agentúra DPA.


Dosiaľ najväčšia vojenská prehliadka sa v Číne uskutočnila v roku 2015 pri príležitosti 70. výročia konca druhej svetovej vojny. Zúčastnilo sa na nej viac než 12.000 vojakov, vyše 200 vojenských lietadiel a približne 500 obrnených vozidiel.

Všetka vojenská technika, ktorá bude prezentovaná na prehliadke 1. októbra, je domácej výroby, pričom mnohé zariadenia sa objavia na verejnosti po prvý raz. Čínsky prezident Si Ťin-pching vystúpi s "dôležitým prejavom", dodal Peking.

Komunistický vodca Mao Ce-tung vyhlásil založenie ČĽR 1. októbra 1949 po víťazstve v občianskej vojne, kde bojoval proti nacionalistom, ktorí sa následne utiahli na ostrov Taiwan.

Macron vyhlásil, že nadvláda západného sveta končí!
Éra západnej dominancie vo svete končí aj spolu s geopolitickými zmenami. Oznámil to francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok na stretnutí veľvyslancov republiky. Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | Ján Prokop
?fbclid=IwAR100ppAhISeZQ-DR7e1Zx6s-TPQ42Dvpl9VijhKIvtTzf8-MJ2KlNVCRFc