Nálada v slovenskej ekonomike sa v auguste zlepšila
28 | 08 | 2019 I SITA

Nálada v slovenskej ekonomike sa v auguste zlepšila. Ako informuje Štatistický úrad SR, trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu medzimesačne vzrástol o 1,3 bodu na úroveň 96,6 bodu.


"Od apríla do júna dôvera v našej ekonomike klesala a júlový mierny rast prerušil tento nepriaznivý vývoj a následne aj o niečo vyšší augustový posun smerom nahor," povedala pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Lucia Dovalová. Dôvera najviac vzrástla v službách, menej v priemysle. Naproti tomu klesla u spotrebiteľov a v obchode. Relatívne stabilná zostala v stavebníctve. Aktuálne indikátor zaostáva za hodnotou dlhodobého priemeru o sedem bodov a za výsledkom rovnakého obdobia minulého roka o 3,3 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle v auguste vzrástol o tri percentuálne body na mínus osem bodov. Vývoj indikátora priaznivo ovplyvnil podľa úradu najmä rast očakávanej produkcie v najbližších troch mesiacoch a rast objednávok. V auguste indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 0,5 bodu na mínus 17,5 bodu vplyvom priaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 7,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode klesol v auguste v porovnaní s júlom o tri percentuálne body na 17 bodov vplyvom negatívneho hodnotenia súčasných a očakávaných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách si v auguste po dvojmesačnom raste aj naďalej uchoval pozitívny trend, jeho hodnota 13 bodov sa v porovnaní s júlom zvýšila o 11 percentuálnych bodov. Vývoj indikátora bol ovplyvnený priaznivými hodnoteniami všetkých troch jeho komponentov.

Prezidentka vymenovala veľvyslancov pre Argentínu, SAE a Izrael
Slovensko má nových veľvyslancov v Argentíne, Spojených arabských emirátoch a Izraeli. Poverovacie listiny im v stredu odovzdala prezidentka Zuzana Čaputová. Čítať ďalej
28 | 08 | 2019 | TASR


Hodnota ekonomického sentimentu podľa Dovalovej ostáva, aj napriek miernemu zvýšeniu, stále nízka. V auguste minulého roka bola na úrovni 99,9 bodu. Dôvodov je podľa analytičky viacero, a to z externého prostredia. "Externými rizikami, ktoré majú negatívny dopad na ekonomiku, sú nedoriešené zahranično-obchodné vzťahy USA a Číny a rastúci protekcionizmus. Potom tu je stále neistá forma odchodu Británie z EÚ, spomaľovanie čínskej ekonomiky a v nadväznosti na to aj nemeckej ekonomiky a celej únie," hovorí Dovalová.

Toto v konečnom dôsledku nepriaznivo ovplyvní podľa analytičky aj našu ekonomiku. Nakoľko Slovensko je malá, otvorená ekonomika, to ako sa darí Slovensku, vo veľkej miere závisí od toho, ako sa darí obchodným partnerom. "A slabší rast nemeckej ekonomiky sa postupne odzrkadlí aj na našej priemyselnej produkcii a na vývoze, keďže do Nemecka smeruje viac ako pätina nášho exportu. Okrem Nemecka a susedných krajín patrí medzi našich významných obchodných partnerov aj Británia, kam smeruje približne 5 % nášho exportu," uviedla Dovalová.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa v auguste zhoršila. Sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol o 3,5 bodu na úroveň mínus 7,6 bodu. Spotrebitelia boli pesimistickejší pri všetkých štyroch zložkách indikátora. Najviac v očakávaniach úspor domácností a nezamestnanosti, o niečo menej v očakávaniach finančnej situácie domácností a celkovej hospodárskej situácie. Respondenti boli o 4,1 bodu menej optimistickejší ako v rovnakom období minulého roka a aktuálny výsledok prevyšoval dlhodobý priemer.