Kauza Jankovská sa ďalej zamotáva. Jej komunikácia s Kočnerom sa stále nepotvrdila, čo je v hre?
27 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič už druhým dňom okupuje priestor pred ministerstvom spravodlivosti. Robí tak na protest proti štátnej tajomníčke Monike Jankovskej, ktorej polícia zabavila telefón v súvislosti s údajnou komunikáciou s Marianom Kočnerom a žiada jej odvolanie. 


K téme Monika Jankovská čítajte viac:

Jankovská podáva na Matoviča trestné oznámenie. Podľa nej ide o "klebety"
Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská na svojom Facebooku reaguje na vyhlásenia Igora Matoviča. Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Tohtoročné leto sa nesie v duchu predvolebného boja, ktorý lemujú najmä zverejnené časti komunikácie Mariana Kočnera s Alenou Zsuzsovou. Táto komunikácia úplne zatienila ďalšie kauzy, ktoré sa v lete objavili (spor Matoviča a Slušného Slovenska o námestie SNP či drogový škandál predsedu Progresívneho Slovenska Michala Trubana), a odnášajú si to aj jej prví aktéri.

Jednou z najspomínanejších účastníčiek tejto kauzy je v posledných dňoch práve Monika Jankovská, ktorá ale tvrdí, že to všetky doterajšie informácie okolo jej komunikácie s Kočnerom sú len "klebety".

Matovič ale možno trafil klinček po hlavičke, keď upozornil na to, že sa Jankovská spája s Fedorom Flašíkom, ktorý má byť jej aktuálnym partnerom. Flašík sa v tomto kontexte spomína preto, lebo ako jediný jeho známy či priateľ navštívil Kočnera priamo vo väznici. „Bol som si zabezpečiť autorské práva na celovečerný film a pomôcť pri tvorbe dokumentu Ukradnutý štát,“ povedal vtedy pre Nový Čas.

Za povšimnutie stoja aj vlažné reakcie ministra spravodlivosti Gábora Gála a premiéra Petra Pellegriniho. Treba však podotknúť, že obaja majú svoje dôvody k zdržanlivosti - Gál nechce vyvolávať konflikt so Smerom, Pellegrini nechce vyvolávať vnútrostranícky konflikt s Ficom. Na tlačovej konferencii síce naznačil, že by Jankovská mala sama odstúpiť, no o odvolaní sa však nedá hovoriť.

Eduard Chmelár: Prezidentka nepodporila spravodlivosť, ale mediálny lynč
Väčšina ľudí v tejto spoločnosti už dávno vie aj bez zverejnených esemesiek, že Marián Kočner je gauner. Rovnako je nám jasné, že dnešná vládna koalícia funguje ako pololegálne spoločenstvo špinavých rúk, v ktorom je miera vydierateľnosti... Čítať ďalej
27 | 08 | 2019 | Eduard Chmelár


V poslednom čase sa ale objavuje aj hlasy, ktoré stopercentne nesúhlasia s postupom orgánov, niektorí dokonca spochybňujú samotnú existenciu komunikácie medzi Kočnerom a Jankovskou. Čo sa týka postupu, tak napríklad Jana Teleki načrtla scenár, kedy by sa Jankovská obrátila na súd "so žalobou za nezákonný zásah voči jej osobe". Ako príklad uviedla niekoľko dní trvajúce trestné konanie voči nebohému JUDr. Ernestovi Valkovi, ktorému musel štát vyplatiť 850-tisíc slovenských korún.

Jana Teleki: Kedy upadla Monika Jankovská do nemilosti Lipšica a spol.?
Farizeji z opozície Dnes nám Igor Matovič organizoval protest proti JUDr. Monike Jankovskej a dôvodom má byť komunikácia s Mariánom Kočnerom. Monika Jankovská je jednou zo sudkýň, ktorým bol zadržaný mobilný telefón. Čítať ďalej
27 | 08 | 2019 | Jana Teleki


Druhá strana mince je, či by si polícia a súdy dovolili vykonať také chyby, z ktorých by potom ťažila druhá strana. Predsa len ide o najsledovanejší prípad od čias vytvorenia samostatného Slovenska, a to si prokurátori a vyšetrovatelia očividne uvedomujú. Je teda na mieste, že sa musí zachovávať prezumpcia neviny bez ohľadu na podozrenia či osobu. Druhá vec je citlivosť celého prípadu a toxicita, ktorá sa tiahla všade, kde sa objavil Kočner. Túto šmuhu nezmaže už nič, pre mnohých ostanú niektorí politici a političky naveky Maznákmi či Opičkami.

Stále tu je však možnosť toho, že sa celý prípad pokúsi (alebo pokúsil) sabotovať práve na takýchto "drobnostiach", ktoré nesúvisia s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Istí aktéri tejto hry hrajú "all-in", teda im ide o všetko - povesť, slobodu, a možno aj o život. Práve preto sa nedá vylúčiť ani táto možnosť.

Je na zamyslenie, prečo sa Jankovskej komunikácia ešte neobjavila na internete, a ak tie správy dokážu ostať nezverejnené teraz, prečo to nešlo pred tým? Kočner sa bude chytať každého stebla trávy a úniky sa takmer stopercentne pokúsi využiť vo svoj prospech.

Erik Tomáš alebo Ľuboš Blaha? Jeden z nich sa má údajne stať podpredsedom Smeru
Snem najsilnejšej koaličnej strany Smer-SD sa koná každoročne v decembri. Po tom, ako sa stal Peter Kažimír guvernérom Národnej banky Slovenska, sa uvoľnilo jedno miesto podpredsedu strany. Podľa informácii Hlavného denníka si na tento post brúsia... Čítať ďalej
27 | 08 | 2019 | Peter Bachan