Druhý pokus dokovania Sojuz MS-14 na ISS úspešný
27 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Bezpilotný transportér Soyuz MS-14, ktorý dopravuje zásoby na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) a  humanoidný robot Fedor, sa napokon úspešne pripojil k ISS po tom, čo sa nevydaril ich prvý pokus v dôsledku technickej poruchy. Dokovanie prebehlo bez problémov až v utorok nad ránom moskvského času (03:08 UTC). Vesmírni nadšenci z celého sveta sledovali Fedorov druhý pokus nadokovať sa k ISS.


Misia bola pôvodne naplánovaná na sobotu, ale musela byť prerušená v dôsledku zlyhania systému stretnutia, známeho ako Kurs. Pri misii s posádkou by mohla za určitých okolností prevziať kontrolu samotná posádka a dokovať ručne. Humanoidný robot Fedor však takouto funkciou nedisponuje a nedokáže prevziať riadenie vesmírnej lode sám.





Posádka ISS mala na odstránenie chyby len dva dni. Urobili tak presunutím kozmickej lode Sojuz MS-13, ktorá už bola na ISS, do iného doku, čím uvoľnili plne funkčný dok pre Fedora, ktorému sa druhý pokus už  vydaril.

Vedúci ruskej vesmírnej agentúry Roscosmos, Dmitrij Rogozin uviedol, že dokovacie zariadenie, ktoré zlyhalo počas prvého pokusu, nebolo vyrobené v Rusku a v prevádzke bolo viac ako 10 rokov. Chybný systém bol vyrobený na Ukrajine.

Roscosmos sa pre tentokrát rozhodol iba narýchlo vymeniť doky pre spojenie, aby misiu dokončil. Rogozin však uviedol, že na systéme stretnutia Kurs bude potrebné vykonať ďalšie opravy ešte pred ďalšou misiou ISS s posádkou 27. septembra.

Fedor by sa mal medzitým pripraviť na nové úlohy. Rogozin uviedol, že humanoidný robot môže cestovať na palube pilotovanej kozmickej lode novej generácie projektu „Federácia“, ktorý je v súčasnosti v prevádzke. Jeho prvé spustenie je naplánované na rok 2022.




Fedor sa "chystá" podieľať sa na „asi piatich alebo šiestich vedeckých úlohách“, ktoré sú zatiaľ zahalené tajomstvom. Na ISS by mal zostať do 6. septembra.

Robot, ktorý je formálne známy pod názvom Final Experimental Demonstration Object Research, je vysoký približne 190 cm (6,2 stôp) a váži približne 160 kg (350 libier).