Bolsonaro je ochotný hovoriť o pomoci G7, ak Macron odvolá urážky
27 | 08 | 2019 I TASR

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v utorok oznámil, že je ochotný pristúpiť na diskusiu o možnom prijatí pomoci skupiny krajín G7 určenej na boj proti obrovským požiarom v amazonskom dažďovom pralese, avšak len v prípade, že francúzsky prezident Emmanuel Macron "odvolá urážky", ktorými ho počastoval. Informovala o tom agentúra AFP.


"Pán Macron musí odvolať urážky, ktoré mi adresoval," povedal Bolsonaro novinárom v brazílskej metropole Brazília. "Na diskusiu či prijatie čohokoľvek od Francúzska, aj s najlepšími možnými úmyslami, musí odvolať svoje slová, a až potom sa môžeme rozprávať," dodal.

Brazílsky prezident sa takto vyjadril po ostrej slovnej prestrelke s Macronom a len niekoľko hodín po tom, ako jeho poradca Onyx Lorenzoni odmietol ponuku finančnú pomoci od G7.

Merkelová sa nemohla udržať na tlačovej konferencii, Trumpov výrok ju dostal (VIDEO)
Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa nemohla udržať na tlačovej konferencii, na ktorej prezident USA Donald Trump tvrdil, že čoskoro navštívi Nemecko a ukáže, že má nemeckú krv. Toto prehlásenie vyvolalo na Twitteri poriadny... Čítať ďalej
27 | 08 | 2019 | Marek Molnár


Krajiny G7 si na víkendovom summite dali záväzok venovať 20 miliónov dolárov na boj s požiarmi v Amazónii. Lorenzoni však Macronovi odkázal, aby sa staral "o svoju krajinu a svoje kolónie".

Napätie medzi Francúzskom a Brazíliou sa vystupňovalo po tom, čo Macron nedávno na Twitteri napísal, že požiare v povodí rieky Amazon sú už medzinárodnou krízou a mali by byť aj hlavnou prioritou na summite G7 vo francúzskom letovisku Biarritz. Bolsonaro zareagoval kritikou Macrona, ktorý má podľa neho "myslenie kolonialistu".

Bolsonaro zároveň v utorok povedal, že Macron ho nazval klamárom. Francúzskeho prezidenta tiež obvinil zo spochybňovania suverenity Brazílie, ktorej sa mal podľa jeho slov dopustiť v súvislosti s otázkou riešenia zmienených požiarov, píše agentúra AP. Dodáva, že samotný Macron zase spochybnil Bolsonarovu dôveryhodnosť a záväzok na ochranu biodiverzity.

Lídri G7 na summite v Biarritzi cez víkend prisľúbili deviatim krajinám postihnutým požiarmi v amazonskom pralese 20 miliónov dolárov. Macron vtedy zdôraznil, že ide o prejav priateľstva, nie "agresivity".