Pavol Jesenský: Trump tvrdí že je vyvolený a celý svet dúfa, že sa prebudí v dobrej nálade
23 | 08 | 2019 I Pavol Jesenský

Americká a rovnako aj celosvetová ekonomika do veľkej miery závisia od toho, v akej nálade sa prebudí Donald Trump. Takáto nepredvídateľnosť pritom neprospieva ani vývoju burzových indexov, ani svetovému obchodu a robí ich závislou od momentálneho rozpoloženia muža, ktorý každú chvíľu tvrdí niečo iné.


Uveďme si zopár príkladov: V nedeľu napríklad Trump vyhlásil, že USA sa ohromne darí, spotrebitelia sú bohatší a recesie sa neobáva. Už o dva dni ale pripustil, že jeho agresívna obchodná politika proti Číne, môže Američanom priniesť "ekonomickú bolesť". A celé to chce zachrániť dočasným znížením dane zo mzdy a prípadne aj dane z kapitálových príjmov.


Gabriel Matta: Čína sa pripravuje na „nukleárne riešenie“ obchodnej vojny
Keďže obchodná vojna medzi USA a Čínou čoraz viac eskaluje a východisko z tejto situácie je čoraz nejasnejšie, Čína sa rozhodla oveľa aktívnejšie zapojiť do riešenia konfliktu v Iráne a uvažuje o odvetných opatreniach, ktoré sa už dlho označujú ako... Čítať ďalej
19 | 08 | 2019 | Gabriel Matta

Jeho osobitý postoj k obchodným rokovaniam s Čínou je na tom podobne. V máji veril vo veľmi skoré uzavretie dohody. Koncom júla avizoval uzavretie rokovaní možno až po budúcoročných voľbách. V druhej polovici augusta ešte nebol na dohodu pripravený. A túto stredu vehementne vyhlásil, že jedine on môže situáciu v obchode s Čínou napraviť, pretože je „vyvolený“.


A tento vyvolený zároveň tlačí na americkú centrálnu banku (FED), aby znížila kľúčovú úrokovú sadzbu o celý percentuálny bod a podporila tým domácu ekonomiku. Inými slovami, aby zachraňovala ekonomiku pred následkami jeho neuvážených výrokov, ktoré sa menia každý deň a v ktorých by rácio nenašiel ani ten najlepší detektív.


Čerstvé správy pritom hovoria, že schodok rozpočtu USA v budúcom roku prekročí hranicu jeden bilión dolárov. "Federálny dlh, ktorý je už teraz podľa historických štandardov vysoký, je na neudržateľnej ceste," povedal riaditeľ rozpočtového výboru Kongresu USA, Phillip Swagel. Trump pritom v čase svojej predošlej prezidentskej kampane sľuboval znižovanie štátneho dlhu.


Komentár Dmitrija Sedova: Chaos v Líbyi a americký konflikt s Iránom ohrozujú Európu druhou utečeneckou vlnou
Plody zo zasahovania Západu do záležitostí iných krajín Čítať ďalej
18 | 08 | 2019 | Dmitrij Sedov (Fond strategickej kultúry), Preklad: Zuzana Perželová

Treba si pritom uvedomiť, že americký prezident sa nezahráva len s ekonomickým vývojom USA. Pretože ak majú zavedené clá negatívny vplyv na ekonomiku USA, odrazí sa to následne aj na trendoch vývoja obchodu takmer po celom svete. A nejde pritom len o clá vo vzájomnom obchode s Čínou.


Je potrebné pripomenúť, že Trump sa stále nerozhodol, či uvalí clá na zahraničný automobilový priemysel a nie je ani celkom jasné o aké clá by mohlo ísť. Takéto náhle rohodnutie by totiž výrazne ovplyvnilo aj celú ekonomiku Európskej únie, vrátane Slovenska, ktoré je na tento priemysel priam bytostne naviazaný. V tejto veci však beží už od mája tohto roku 180 dňový odklad a aj preto celá EÚ žije v neistote. Neistota však pramení najmä z toho, v akom stave sa nám Donald Trump práve vtedy zobudí a či nový deň neprinesie spoza oceána nejakú nečakanú ekonomickú katastrofu. O tom sa zrejme čoskoro  presvedčí napríklad aj Francúzsko, ktoré schválilo daň voči internetovým gigantom, ako sú Google, Amazon a Facebook. Trump okamžite inicioval prešetrovanie tohto opatrenia a pohrozil odvetnými clami.


Komentár Petra Iskenderova: „Nord Stream 2“ a záujmy Európy
Peter Iskenderov (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
16 | 08 | 2019 | Zuzana Perželová

Táto hra s clami, ekonomikou, ale aj rôzne iné vyjadrenia s rasistickým podtónom, smutno-smiešne historky o zrušení návštevy Dánska pre nemožnosť kúpiť Grónsko a iné Trumpove eskapády, či jeho povestné Twíty, ktorými spôsobuje priam paniku po celom svete, dávajú dobrý dôvod na to, aby sa americkí voliči zamysleli nad tým, či tomuto prezidentovi ešte predĺžia jeho funkčné obdobie. Dovtedy sa len môžeme modliť za jeho kvalitný spánok. Budeme dúfať, aby sa zobudil v dobrej nálade a nezaviedol clá úplne na všetko a aby sa nerozhodol nebodaj odkúpiť aj celú Európsku úniu. K tejto modlitbe môžeme pridať aj želanie, aby mal Donald Trump naozaj kvalitný spánok aj po nasledujúcich voľbách. Ideálne však už mimo Bieleho domu.