Pamätníky SNP pred oslavami stihli obnoviť
26 | 08 | 2019 I SITA

 Obnovu pamätníkov a múzeí v Banskej Bystrici a jej okolí k 75. výročiu SNP stihli dokončiť pred oslavami. Agentúru SITA o tom informovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR. Spolu 210 tisíc eur išlo na rekonštrukciu Pamätníka Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.


Rozšírili aj výstavné priestory Múzea SNP. Múzeum pripravilo modernú multimediálnu výstavu SNP za približne 800-tisíc eur. V záhrade Chavivy Reik v areáli Múzea SNP opravili balustrády a všetky architektonické betónové prvky. Táto investícia si vyžiadala 25 tisíc eur. Ako ďalej pre SITA konkretizoval Pavol Čorba z kancelárie ministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Smer-SD), rozsiahlejšiu investíciu 220 tisíc eur si vyžiadala rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky Pamätníka v Nemeckej.

Oslavy 75. výročia SNP sa v Banskej Bystrici uskutočnia v stredu 28. a vo štvrtok 29. augusta. Novinkou tohtoročných osláv bude okrem slávnostnej vojenskej prehliadky aj multimediálna výstava o SNP s videomapingom, teda s projekciou na budovy a večerný galaprogram. Sprievodné programy osláv sa začnú v stredu na poludnie, keď odštartuje jazda cyklistickej eskadróny zo Zvolena do Banskej Bystrice.

Storočnicu Bauhausu oslávi Goetheho inštitút špeciálnym projektom
Sté výročie založenia Bauhausu, slávnej umeleckej školy, ktorá si zakladala na rovnocennom postavení umeleckej tvorby a remesla, pripomenie séria podujatí v hlavnom meste. V septembri na ne pozýva Goetheho inštitút do svojho sídla na Panenskej 33.... Čítať ďalej
25 | 08 | 2019 | SITA


Vojaci v dobových uniformách v sprievode historických vozidiel prejdú cez okolité obce a jazdu ukončia pri Pamätníku SNP. Presne o 12. hodine sa začne aj predaj tretej série nulovej eurobankovky Múzea SNP s motívom lietadla LI2, ktoré stojí pri pamätníku SNP. V pietnej sieni Múzea SNP o 17:00 symbolicky uložia do špeciálnej urny telesné pozostatky neznámeho vojaka, účastníka SNP. O 18:00 sa začne slávnostný koncert v Štátnej opere, na ktorom odovzdajú ceny Múzea SNP podporovateľom múzea.

Hlavná časť osláv sa začne vo štvrtok 29. augusta o 10:00 preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym kladením vencov. Dopoludnia vystúpia s príhovormi najvyšší predstavitelia štátu spolu s organizátormi a partnermi osláv. Novinkou bude slávnostná vojenská prehliadka od 15:00 do 16:30, na ktorej sa predstaví 1 500 vojakov rozdelených do vyše 35 celkov.

Na prehliadke má byť viac ako 200 kusov vojenskej techniky vrátane 15 kusov leteckej techniky. Večer od 20:00 pripravili organizátori galaprogram so slovenskými interpretmi a umeleckými súbormi. Celkový rozpočet osláv je podľa ministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Smer-SD) 3 148 000 eur. Viac ako tretina financií spojených s oslavami išla na rekonštrukčné práce v Múzeu SNP a jeho pobočkách.

Oslavy 75. výročia SNP v meste v Banskej Bystrici organizuje Úrad vlády SR, Ministerstvo kultúry SR, Ministerstvo obrany SR, mesto Banská Bystrica a Múzeum SNP. Podujatie si vyžiada už od utorka 27. augusta obmedzenia v doprave. Na bezpečnosť dohliadne niekoľko stoviek policajtov. Všetky informácie súvisiace s oslavami sú na webovej stránke Múzea SNP http://www.muzeumsnp.sk/.