Storočnicu Bauhausu oslávi Goetheho inštitút špeciálnym projektom
25 | 08 | 2019 I SITA

Sté výročie založenia Bauhausu, slávnej umeleckej školy, ktorá si zakladala na rovnocennom postavení umeleckej tvorby a remesla, pripomenie séria podujatí v hlavnom meste. V septembri na ne pozýva Goetheho inštitút do svojho sídla na Panenskej 33.


Akcie k projektu Bauhaus: 100 rokov odštartuje 3. septembra o 17:00 prednáška Kláry Prešnajderovej zo Slovenského múzea dizajnu o Škole umeleckých remesiel v Bratislave (1928 – 1939). Následne sa 4. septembra otvorí interaktívna výstava a o deň neskôr pozve Geotheho inštitút na filmové premietanie.

Sériu akcií uzavrie medzinárodné sympózium Škola ako laboratórium moderného života, ktoré pripomenie 90. výročie založenia Školy umeleckých remesiel v Bratislave a 100. výročie založenia Bauhausu. Sympózium organizuje Goetheho inštitút v spolupráci so Slovenským centrom dizajnu 26. a 27. septembra. Agentúru SITA o tom informovala Linda Fintorová z tlačového a PR oddelenia Goetheho inštitútu v Bratislave.

So štýlom Bauhaus sa počas bežného dňa stretávame častejšie, ako sa na prvý pohľad zdá, a to nielen v predajniach nábytku. Niektoré princípy tejto školy dizajnu sa stali všeobecne veľmi dobre známe, pripomína Goetheho inštitút.

Na stále platné princípy tejto známej umeleckej školy začiatku 20. storočia poukáže 3. septembra úvodná akcia projektu Bauhaus: 100 rokov. Prednáška Kláry Prešnajderovej priblíži aktuálnu výstavu Nebáť sa moderny!. Výstava Slovenského múzea dizajnu a tímu odborníkov z viacerých inštitúcií je na Bratislavskom hrade prístupná až do záveru septembra a pripomína význam Školy umeleckých remesiel v Bratislave.

Rezort spravodlivosti presadil zmeny pri justičných čakateľoch, prijme ich však obmedzený počet
Ministerstvo spravodlivosti SR presadilo zmeny v novele o sudcoch a prísediacich, ktoré prinesú nové pravidlá v inštitúte justičných čakateľov. Rezort reaguje novelou na poznatky z praxe, pričom zmeny začnú platiť od nového roka. Justiční... Čítať ďalej
25 | 08 | 2019 | SITA


Škola fungovala v 20. a 30. rokoch minulého storočia a svojou pokrokovosťou a invenciou presiahla hranice vtedajšieho Československa. Výstava Nebáť sa moderny! vznikla k storočnici založenia Československej republiky a zároveň je zaradená do medzinárodných osláv storočnice Bauhausu. Úvodným večerom projektu Bauhaus: 100 rokov bude sprevádzať aj Maroš Schmidt, riaditeľ Slovenského múzea dizajnu. Okrem iného sa postará o navodenie dobovej atmosféry, a to púšťaním hudby zo šelakových platní.

Navštíviť nemecké mesto Dessau, jedno z centier Bauhausu, umožní návštevníkom Goetheho inštitútu bez cestovania od 4. až do 27. septembra virtuálna inštalácia Virtual Bauhaus. Inštalácia vznikla v spolupráci s Goethe-Institut Boston a Cologne Game Lab a pomocou virtuálnej reality každého záujemcu premiestni do ikonickej budovy Bauhaus v meste Dessau. Budovu postavili v rokoch 1925 až 1926 podľa návrhov Waltera Gropia, prvého riaditeľa školy a presne takú ju zažijú aj návštevníci výstavy.

Obraz školy Bauhausu považovanej za jedinečnú inštitúciu umeleckej moderny ukáže 5. septembra premietanie filmu Bauhaus - model a mýtus (Bauhaus - Modell und Mythos, 2010). Divákov čaká príbeh Bauhausu od jeho revolučných začiatkov po skončení 1. svetovej vojny až po zrušenie školy, emigráciu a ďalšiu kariéru jej majstrov a žiakov a v niektorých prípadoch dokonca ich príklon k národnému socializmu. Premietanie sa začne o 18:00 v knižnici Goetheho inštitútu.

Projekt Bauhaus: 100 rokov vyvrcholí dvojdňovým medzinárodným sympóziom 26. a 27. septembra v knižnici Goetheho inštitútu. Sympózium pripomenie nielen storočnicu Bauhausu, ale aj 90. výročie vzniku Školy umeleckých remesiel v Bratislave. Zároveň prehodnotí význam Bauhausu a ostatných stredoeurópskych umeleckých škôl. Viac podrobností o projekte možno nájsť na webstránke Goetheho inštitútu https://www.goethe.de/ins/sk/sk/kul/sup/bau.html.

Umelecko-historickú školu Bauhausu založil v roku 1919 Walter Gropius v nemeckom Weimare. Študenti spoločne spracovávali rôzne materiály ako keramiku, textil, drevo a sklo. Architektúru, ktorá tento smer najviac preslávila, vnímali ako absolútne zavŕšenie svojich tvorivých snáh a štúdia.

Škola Bauhausu bola európskym centrom medzivojnovej výtvarnej avantgardy. V roku 1925 sa pre útoky nacistov presťahovala do Dessau a získala nový názov Vysoká škola priemyslového tvarovania. V tejto fáze vývoja kládli jej členovia dôraz na spojenie tvorby s priemyslom. V roku 1932 sa Bauhaus presťahoval do Berlína a rok nato ho nacisti zavreli.

"Sloboda sa ťažko vybojuje a ľahko sa stráca", tvrdí Mičev (ROZHOVOR)
Stanislav Mičev, historik, autor viacerých publikácií, scenárov dokumentárnych filmov a rozhlasových relácií, ako aj spoluautor scenárov niekoľkých múzejných expozícií a výstav je od 3. apríla 2006 generálnym riaditeľom Múzea Slovenského národného... Čítať ďalej
25 | 08 | 2019 | TASR