Grécko úplne ruší kapitálové kontroly
26 | 08 | 2019 I TASR

Grécko úplne zruší aj zvyšné reštrikcie týkajúce sa pohybu kapitálu. Krajina zaviedla kapitálové kontroly pred 4 rokmi, aby stabilizovala krehký finančný systém.


"Kontroly kapitálových tokov sú históriou," povedal v pondelok v gréckom parlamente premiér Kyriakos Mitsotakis. To znamená, že Gréci si opäť môžu bez obmedzení vyberať peniaze zo svojich účtov a posielať ich do zahraničia.

Kapitálové kontroly začali platiť 1. júla 2015. Zaviedla ich vláda predchádzajúceho premiéra Alexisa Tsiprasa, keď panické vyberanie hotovosti a transfery do zahraničia ohrozovali stabilitu bankového sektora. Gréci si na začiatku mohli vybrať len 60 eur denne, neskôr sa tento limit postupne zvyšoval.

Grécko sa v roku 2010 dostalo do hlbokej dlhovej krízy a bolo nútené požiadať medzinárodných veriteľov o finančnú pomoc. Postupne dostalo tri balíky pomoci, ktoré krajinu zachránili pred platobnou neschopnosťou. Výmenou za pomoc museli Atény zrealizovať reformy a úsporné opatrenia. Posledný balík pomoci sa skončil približne pred 1 rokom. Odvtedy sa Grécko financuje na trhu.

EÚ na summite G7 venovala do Globálneho fondu 550 miliónov eur
Európska únia oznámila v pondelok na summite G7 v Biarritzi finančný vklad do Globálneho fondu vo výške 550 miliónov eur. Ide o fond, ktorý predstavuje medzinárodné partnerstvo v boji proti AIDS, tuberkulóze a malárii na celom svete. Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | TASR