Do platnosti vstúpili nové sankcie od USA uvalené na Rusko pre otravu Skripaľa

Do platnosti vstúpili v pondelok nové finančné sankcie, ktoré uvalili Spojené štáty na Rusko v súvislosti s vlaňajšou otravou bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v anglickom meste Salisbury. Informovala o tom agentúra DPA. 


"Ruská vláda použila chemické zbrane v rozpore s medzinárodným právom alebo smrtiace chemické zbrane voči svojim vlastným štátnym príslušníkom," uviedla americká federálna vláda v oznámení zverejnenom v pondelok v úradnom vestníku.

Bývalý ruský agent Skripaľ a jeho dcéra Julija sa stali terčom útoku nervovoparalytickou látkou typu novičok vlani 4. marca. Našli ich v bezvedomí a vo vážnom stave na lavičke v parku v Salisbury, neďaleko ich domu. Obaja útok prežili, niekoľko týždňov však boli hospitalizovaní v kritickom stave.

Moskva obvinenia z útoku odmieta. Londýn z pokusu o Skripaľovu vraždu obvinil dvojicu ruských občanov Alexandra Petrova a Ruslana Boširova, ktorí sú podľa zistení investigatívnych médií príslušníkmi ruskej vojenskej rozviedky GRU. Médiá neskôr zistili, že ich pravé mená sú Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin. Obaja Rusi tvrdili, že Salisbury navštívili len ako turisti, pričom si chceli pozrieť tamojšiu katedrálu.

Uvalenie nových sankcií USA ohlásili ešte začiatkom augusta. Ich cieľom je obmedziť obchodovanie s ruskými štátnymi dlhopismi, uzatváranie obchodných dohôd s Moskvou či poskytovanie bankových pôžičiek ruským štátnym inštitúciám.

Prvý balík sankcií v súvislosti s útokom v Salisbury uvalili Spojené štáty na Moskvu ešte vlani v auguste s odvolaním sa na americký zákon o kontrole chemických a biologických zbraní a o zákaze ich použitia v boji z roku 1991, ako aj s odkazom na nariadenie prezidenta Billa Clintona z roku 1994.

ŠOK: Pátrajú po pilotovi vojenského lietadla, ktoré sa zrútilo do mora (VIDEO)
Španielske vojenské lietadlo sa zrútilo v pondelok do mora pri juhovýchodnom pobreží krajiny a záchranári začali pátrať po pilotovi, ktorý sa katapultoval. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo obrany. Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | Marek Molnár / TASR