Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku v júli klesol
25 | 08 | 2019 I SITA

Ku koncu júla tohto roka na Slovensku pracovalo takmer 73 tisíc cudzincov. Oproti júnu tohto roka ide o mierny pokles o 119 cudzincov, medziročne sa počet cudzincov pracujúcich na Slovensku zvýšil o 12,8 tisíca. Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku pritom rástol v prvom polroku tohto roka pomalším tempom ako vlani.


Kým v prvom polroku tohto roka na Slovensku pribudlo takmer štyritisíc pracujúcich cudzincov, za január až jún vlaňajška išlo o 8,5 tisíca cudzincov. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Počet Srbov pracujúcich na Slovensku v minulom mesiaci klesol o 148 osôb na 12,9 tisíca. "Počet Srbov legálne pracujúcich na Slovensku medziročne klesol o 1 274," upozornil minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Zvýšil sa však počet Ukrajincov, a to o 551 na 18,7 tisíca.

GÁL PRITVRDIL: Jankovskú odvolám, ak polícia potvrdí jej väzby na Kočnera, povedal
Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) podá návrh na odvolanie Moniky Jankovskej z pozície štátnej tajomníčky okamžite po tom, ako sa potvrdia neoficiálne informácie. Informoval o tom na sociálnej sieti. Ak bude po nevyvrátiteľnom potvrdení... Čítať ďalej
24 | 08 | 2019 | TASR


V porovnaní s júlom minulého roka ide podľa Richtera o nárast o 10,8 tisíca Ukrajincov. Každý štvrtý cudzinec pracujúci na Slovensku tak v súčasnosti pochádza od nášho východného suseda. Najpočetnejšou skupinou občanov z krajín EÚ boli aj v júli Rumuni, ktorých u nás pracovalo 9,4 tisíca, nasledovali Česi s 5,8 tisíca pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 5,4 tisíca.

Traja z desiatich cudzincov na Slovensku pracovali ku koncu minulého mesiaca v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných 22,1 tisíca cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý v rovnakom období zaevidoval 7,7 tisíca zamestnaných cudzincov.

Úrad práce v Malackách vykázal tritisíc pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len sedem cudzích štátnych príslušníkov pracovalo v júli tohto roka v okrese Medzilaborce.