GÁL PRITVRDIL: Jankovskú odvolám, ak polícia potvrdí jej väzby na Kočnera, povedal
24 | 08 | 2019 I TASR

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) podá návrh na odvolanie Moniky Jankovskej z pozície štátnej tajomníčky okamžite po tom, ako sa potvrdia neoficiálne informácie. Informoval o tom na sociálnej sieti. Ak bude po nevyvrátiteľnom potvrdení informácií Smer-SD, ktorý Jankovskú nominoval, trvať na jej zotrvaní v pozícii, Gál podľa svojich slov zváži svoje ďalšie pôsobenie vo funkcii ministra.


"V prípade, že príslušné orgány činné v trestnom konaní potvrdia akékoľvek väzby štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej s Marianom K., bez zaváhania a akýchkoľvek ultimát najmä od politikov, ktorých osobné stretávanie sa s Marianom K. bolo už dávno preukázané, podám okamžite návrh na jej odvolanie," reagoval Gál na výzvu lídra OĽaNO Igora Matoviča na okamžité odvolanie Jankovskej.

AKTUALIZOVANÉ: Polícia pri zásahu zabavila telefóny Moniky Jankovskej a ďalších sudcov v Bratislave
TV JOJ píše, že polícia dnes mala vykonať zaisťovacie úkony u štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej a sudcov okresných a krajských súdov v Bratislave. Čítať ďalej
22 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Kým vyšetrovatelia informácie nepotvrdia, bude Gál podľa svojich slov rešpektovať prezumpciu neviny a konať uvážene. "Napriek tomu, že štátna tajomníčka je nominantkou strany Smer-SD, v prípade, ak by po nevyvrátiteľnom potvrdení faktov nastali z jej nominujúcej strany akékoľvek snahy o jej zotrvanie vo funkcii, sám zvážim moje ďalšie pôsobenie ako ministra spravodlivosti," zdôraznil s tým, že najdôležitejšie je preňho budovať dôveru v justíciu.

Matovič v sobotu vyzval premiéra a ministra, aby Jankovskú z funkcie odvolali. Urobiť by tak podľa neho mali bezodkladne. Ak sa tak nestane do nedele (25. 8.) do polnoci, v pondelok (26. 8.) plánuje líder OĽaNO usporiadať celodenný protest pred budovou ministerstva.

Polícia vykonala vo štvrtok (22. 8.) zaisťovacie úkony v trestnej veci týkajúcej sa korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Národná kriminálna agentúra zasahovala v súvislosti so zaistenými správami, ktoré nešpecifikovala. Jankovská polícii odovzdala mobilný telefón, zaisťovacie úkony sa mali týkať aj sudcov okresných a krajských súdov.

Meno štátnej tajomníčky sa malo objaviť v údajnej komunikácii podnikateľa Mariana K., ktorý je obvinený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

Gál si nevie predstaviť Harabina ako predsedu Najvyššieho súdu SR
Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) si nevie predstaviť Štefana Harabina ako predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. Počet prihlásených kanidátov na post predsedu považuje za "primeraný". Novinárom to povedal v stredu po rokovaní... Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | TASR