Marek Molnár: Odkúpime späť Ameriku. Pokiaľ bude v cene aj Trump, cena bude ešte nižšia, prehlásil grónsky premiér
23 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Grónsky premiér Kim Kielsen v nedávnom satirickom stĺpčeku pre dánsky denník Politiken uviedol, že Grónsko zvažuje odkúpenie Ameriky.


O Trumpovom nápade kúpiť najväčší ostrov sveta s približne 56 tisíc obyvateľmi informoval minulý týžden americký The Wall Street Journal.

Biely dom chcel Dánsku v rámci obchodu ponúknuť prevzatie jej každoročnej subvencie, ktorá vláda autonómnemu Grónsku poskytuje, pričom ide o 600 miliónov dolárov (približne 541 miliónov eur), ktoré by sa Washington zaviazal splácať po neobmedzenú dobu.

Okrem tejto ponuky, by Dánsko ďalej dostalo jednorázovú vysokú čiastku a ďalšie bližšie neurčené stimuly. V neďelu Trump prehlásil, že záujem o odkúpenie Grónska má zo strategických dôvodov, pričom dodal, že momentálne to nie je priorita.



Grónsky premiér Kim Kielsen na Trumpov nápad vo svojom stĺpčeku napísal, že práve Grónsko sa chystá kúpiť Ameriku. " Bol to Leif Eriksson, kto objavil Ameriku, pričom jeho otec Erik Červený objavil Grónsko a usídlil sa tu. Preto je pre nás prirodzené si prevziať USA späť," uviedol s nadsádzkou.

Ďalej prehlásil, že aktuálne si nevie predstaviť akú čiastku by americkej vláde ponúkol, ale vzhľadom k ich enormnému dlhu, by to taká veľká čiastka nebola. "Pokiaľ by bol v nákupe zahrnutí aj Donald Trump, táto čiastka by bola samozrejme ešte nižšia," dodal premiér.

Marek Molnár: Trump chce aby sa Rusko pripojilo späť k skupine G7
Donald Trump v utorok prehlásil, že podporuje myšlienku, aby sa Rusko stalo opäť súčasťou skupiny G7. Ďalej označil bývalého prezidenta Baracka Obamu, že vytlačil Rusko, pretože sa mu nepáčilo, že ho prezident Vladimir Putin „prekabátil“. Informuje... Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | Marek Molnár