Sýrčana odsúdili v procese útoku nožom v Chemnitzi na 9,5 roka
22 | 08 | 2019 I TASR

Na deväť rokov a šesť mesiacov odňatia slobody odsúdili vo štvrtok 24-ročného Sýrčana, ktorého uznali za vinného v prípade smrtiaceho útoku nožom v meste Chemnitz z augusta 2018. Informovala o tom agentúra DPA.


Sýrčana, identifikovaného menom Aláa S., odsúdili za zabitie a pokus o zabitie v súbehu s nebezpečným ublížením na zdraví. Jeho spolupáchateľ z Iraku zostáva na úteku.

Rozsudok ešte nie je právoplatný a možno ho napadnúť na Spolkovom súdnom dvore (BGH).

K ubodaniu 35-ročného Nemca s kubánskymi koreňmi Daniela H. došlo v Chemnitzi 26. augusta 2018.

Sýrčan i Iračan, identifikovaný ako Farhád A., prišli do Nemecka ako žiadatelia o azyl.

K útoku nožom došlo po tom, ako sa Iračan pohádal s obeťou. Sýrčan sa do potýčky zapojil až neskôr. Práve táto dvojica dobodala Daniela H. do ramena a hrude. Okrem toho spôsobila vážne zranenia ďalšiemu prítomnému Nemcovi, ktorý prežil.

Mesto Chemnitz sa následne stalo dejiskom rasisticky motivovaných výtržností, do ktorých sa zapojili aj pravicoví extrémisti, neonacisti a futbaloví chuligáni. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ďalší politici ich označili za "štvanicu" na cudzincov. Udalosti v Chemnitzi rozpútali širšiu debatu o imigračnej politike Merkelovej, ktorej koalícia sa potom dostala do krízy.

Irán predstavil nový systém protivzdušnej obrany (VIDEO)
Teherán vo štvrtok predstavil nový systém protivzdušnej obrany vyrobený v Iráne. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že sa tak stalo v čase rastúceho napätia medzi Iránom a Spojenými štátmi. Čítať ďalej
22 | 08 | 2019 | Marek Molnár / TASR