Komentár Petra Sokola: Predvolebná koalícia SMK a Most-Híd vráti do politiky etnický konflikt
21 | 08 | 2019 I Peter Sokol
Kým slovenské národné strany zatiaľ len hľadajú tvár prípadnej predvolebnej spolupráce, a niektoré sa na to len hrajú, tak maďarské strany sú v tomto ďalej.

V najbližšom roku ich čaká zápas o ich (parlamentnú) existenciu a ten ich dohnal k rokovaciemu stolu, a to napriek ich vzájomnej nevraživosti. Dosť poučné aj pre nás.

Ale ešte k tým Maďarom. Béla Bugár je evidentne muž minulosti. Či je aj Kočnerovym mužom a politikom, rovnako ako napríklad Sulík, ktorý by sa dnes za toto označenie urazil do kosti, neviem. Ale už je to asi jedno.

Lebo je neprijateľný pre spoluprácu medzi Mostom a SMK a už to pochopil aj sám, keď povedal, že on vlastne na tej kandidátke ani nemusí byť, len mu to musí schváliť predsedníctvo. Aha.

Lenže Mosťákom sa nepáči, že by mali mať rovnako miest na kandidátke ako SMK. Kým v prípade SMK ide o čisto maďarských kandidátov, v Moste je to inak, z piatich kandidátov môžu byť traja maďarský, jeden slovenský a jeden Rusín. Môže si ale dnes Most - Híd vyberať?

Pre slovenského voliča ide v prípade komunikácie týchto dvoch strán o signál, že maďarské strany môžu byť po voľbách v parlamente.

Hlasy maďarských spoluobčanov v prípade jednotnej kandidátky neprepadnú.

A čo potom? Aký program sa s vytúnenou SMK starého etnického a národnostného typu zmýšľania vráti do našej politiky? Autonómia? A čoho sú naši "noví" politici schopní sľúbiť maďarským stranám v situácii, keď im budú chýbať hlasy do vládnej väčšiny? Aj modré z neba im dajú. Boh nás ochraňuj.

(Autor je 1.podpredseda NÁRODNEJ KOALÍCIE)