Arpád Németh: Koalícia visí na šnúrke Kollárových gatí
21 | 08 | 2019 I Arpád Németh

Iba 11 dní nás delí od ostatného zverejneného prieskumu preferencií politických strán z dielne agentúry Focus a už tu máme nové dáta. Aj napriek tomu, že v dobe zberu dát vrcholila Trubanova drogová kauza a vo veľkom sa začínali z médií valiť informácie o Kočnerovej komunikáci, preferencie sa pohli len minimálne. U všetkých strán, ktoré by sa dostali do parlamentu, nastal totiž posun v rozmedzí maximálne jedného percentuálneho bodu.


Politická scéna by sa tak v prípade konania volieb s takýmito výsledkami ocitla opäť v patovej situácii, kedy by jazýčkom na váhach pri zostavovaní koalície bol postoj hnutia Sme rodina. Práve ich 11 kresiel totiž hrá v parlamentných počtoch kľúčovú úlohu: Ak by sa spojili Smer, SNS a ĽSNS, spolu by mali 68 kresiel. Koalícia PS/Spolu, KDH, SaS, OľaNO a Za ľudí by dala dokopy len 71 hlasov, čo je stále pod potrebnou 76-člennou väčšinou.


Vylúčené samozrejme nie sú ani iné divokejšie kombinácie, napríklad spojenie súčasnej opozície so SNS, nejaká názorová pirueta SaS, prípadne tesný vstup Mostu-Híd (možno v koalícii so SMK) do parlamentu. Ale ak vychádzame z aktuálne stagnujúcej parlamentnej matematiky, je možné konštatovať, že zostavenie vládnej koalície momentálne visí na šnúrke od Kollárových gatí.


Líder hnutia Sme Rodina pritom už viackrát vylúčil možnosť vládnutia so Smerom a SNS. Nezabudol však dodať, že v oboch stranách je dostatok kvalitných a slušných ľudí,  ktorí ale v súčasnosti nedostávajú šancu.Kollár si nevie predstaviť ani vládu s ĽSNS, „..aspoň kým nevysvetlia určité veci”… ako holocaust a Slovenský štát. Práve preto treba dúfať, že sa tieto strany zrazu pre neho nestanú akceptovateľnými, či už vďaka personálnym obmenám, alebo nejakým “prijateľným” vysvetlením adorácie slovenského fašistického štátu. Lebo ak áno, môžu spolu splodiť koalíciu horšiu ako nočná mora.


Pripomeňme si, že hlasovanie so Smerom, SNS a ĽSNS nie je Hnutiu Sme rodina cudzie, ako to ukázali v prípade schvaľovania zákona o dôchodkovom strope. Ďalším faktom, ktorý ilustruje Kollárov mentálny svet, je jeho bratanie sa sa s politickými stranami krajnej pravice. Z týchto skutkov je jasné, že kollárovci sú nevyspytateľní. Preto treba dúfať, že vyjadreniam o nekceptovateľnosti Smeru, SNS a ĽSNS bude Boris v prípade vstupu do parlamentu vernejší, ako svojim partnerkám.