FAKTY NIEKTORÝM MÉDIÁM NESEDIA: Kotlebove prepojenie s Cuperom a Kočnerom je vecne nezmysel!
20 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Včera Aktuality.sk a Denník N zverejnili ďalšiu časť komunikácie Mariána Kočnera a Aleny Zsuzsovej, kde mali spolu komunikovať o tom, ako má ĽSNS v prípade hroziaceho pádu vlády podržať Smer a expremiéra Roberta Fica. V tejto rovine ale niečo nesedí.


Podľa Aktualít poslal Kočner 10. marca 2018 správu Alene Zsuzsovej, v ktorej tvrdí, že Kotleba podrží Ficovu vládu. „Som vybavil, že NS SR pošle do p..e Čižnárove podanie na zrušenie ich strany. Súd povie, že nie sú fašisti. Tak sú mi niečo dlžní. Vidím dopredu pár krokov,“ dodal Kočner.

Je to síce téma na bombastický nadpis, ktorý zaručí pozornosť verejnosti. Keď sa ale nad tým zamyslíme, celé to dáva čoraz menší zmysel.

AKTUALIZOVANÉ: Vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka sa blíži ku koncu. Prokurátori naznačujú divokú jeseň
O tom, že prípade vraždy novinára Jána Kuciaka chce prokuratúra podať obžaloby na jeseň, informovali v pondelok na tlačovom brífingu dozorujúci prokurátori Úradu Špeciálnej prokuratúry. Čítať ďalej
19 | 08 | 2019 | Peter Bachan, SITA, TASR


Áno, aj taký fakt, že je ĽSNS vôbec v parlamente, je pre niektorých doteraz tŕňom v oku. Nevedia sa s tým zmieriť, aj keď sami vedia, že ich vplyv na pôsobenie zákonodárneho zboru je takmer minimálne. Stačí si na stránke Národnej rady pozrieť legislatívnu iniciatívu jednotlivých poslancov a počty poslancov a poslaneckých klubov, ktorí s nimi súhlasia. V skratke - nemajú dostatočnú podporu z opozície ani z koalície.

Na druhej strane sa ĽSNS vyčíta, že často hlasujú so Smerom, teda že sú to takmer "kolaboranti" s vládnou koalíciou, a to je jedným z dôvodov, prečo ich niektorí podozrievajú z toho, že spolupracovali s Kočnerom na udržaní vlády, keď jej mal hroziť pád.

Nikde sa ale nedá nájsť racionálny dôvod na to, aby ĽSNS podržala túto vládu - či už to bolo po vražde Jána Kuciaka, pri vyslovení dôvery programovému vyhláseniu vlády, alebo aj teraz. "„Fico má nejaký plán. On nie je v tomto sprostý... Bude vládnuť bez Mostu. S tichou podporou Kotlebu,“ citujú Kočnera Aktuality. Podľa nich mal byť Kočner presvedčený, že Kotleba v prípade odchodu Mosta z koalície podrží vládu Smeru a SNS, pretože ani Kotleba nechce predčasné voľby.

Prečo by to ale robili a nechceli predčasné voľby? Odkedy sa Kotlebovci dostali do parlamentu, ich podpora neustále rastie, až na pár výkyvov v podobe župných volieb či komunálnych volieb, kde sa moc nepresadili. Parlamentné voľby sú ale o niečom inom, než o regionálnej podpore jednotlivcov, a s tým v strane rátajú.

Kotleba mohol robiť v minulosti aj poriadne chyby, akými boli napríklad kauza šekov v hodnote 1488 eur, no nie je natoľko hlúpy, že by sa z toho nepoučil - aj on musel vidieť, že mali vtedy šťastie, ako to mediálne ustáli. Podpora vlády Roberta Fica by bola chybným krokom, ktorý si jednoducho nemohol a nemôže dovoliť.

„O žiadnej tichej a ani inej podpore sme s nikým nerokovali, nakoľko táto vláda mala už dávno padnúť a skončiť s rozkrádaním verejných financií a eurofondov,“ povedal podpredseda ĽSNS Martin Beluský, ktorý zároveň vylúčil akýkoľvek kontakt ĽSNS s Kočnerom.

ŠPEHOVAL AJ SULÍKA: Kočner mu na oslavu 50. narodenín poslal namiesto darčeku Petra Tótha
Aktuality.sk píšu o tom, ako správy medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou cez aplikáciu Threema potvrdzujú výpoveď jeho niekdajšieho spoločníka Petra Tótha, že na pokyn Mariana Kočnera sledoval predsedu SaS Richarda Sulíka. Čítať ďalej
18 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Denník N aj Aktuality ďalej citujú z Kočnerovej komunikácie, kde Kočner "odhaľuje" spojenie medzi ním a ĽSNS. "Zajtra poobede sedím s Cuperom a Lexom. Už som Lexovi písal. Cuper je Kotlebov najbližší poradca. A Lexa riadi Cupera a ja budem riadiť Lexu,“ písal Kočner Zsuzsovej 13. marca 2018.

Táto správa len opäť ukazuje, ako sa pred svojou spoločníčkou hral na veľkého geroja. Vyjadrenie "budem riadiť Lexu" je, prinajmenšom, veľmi ambiciózne, a čoraz viac sa ukazuje, že Kočnerova moc nemala až taký dosah, aký sa jej pripisuje.

Tému Kočnerovho "machrovania" rozpracovali podrobnejšie už včera:

KOČNEROV SVET SA ROZPADÁ? Novinárov chytil do emotívnej pasce, ktorá môže byť súčasťou jeho plánu
Podľa niektorých ohlasov padli novinári zverejnením Kočnerovej komunikácie na jeho úroveň, keďže on im urobil ešte v roku 2016 to isté. Je to ale naozaj tak? Čítať ďalej
19 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Čo sa týka bývalého poslanca za HZDS a advokáta Jána Cupera, tak ten sa stal asistentom poslanca Juraja Kolesára na začiatku októbra, centrálny register zmlúv uvádza presný dátum - 1.10.2017. Za jeho služby poberal od Kotlebovcov 500 eur mesačne.

Juraj Kolesár je pomerne neznámy poslanec, ktorému sa len raz podarilo získať mediálnu pozornosť - keď v novembri 2018 vystúpil z poslaneckého klubu ĽSNS. Niektoré slovenské médiá vtedy informovali o tom, že mal dostať od svojich kolegov facku a mali sa mu vyhrážať. Predstavitelia ĽSNS ho vtedy vyzvali, aby sa vzdal mandátu.

Cuper ale už dlhší čas ako asistent poslanca nepôsobí, neuvádza sa ale odkedy. ĽSNS pre Denník N uviedla, že sa s ním dávnejšie rozišli. „Pán Cuper za nás iba kandidoval a po voľbách sme mu dávali vypracovať právne veci, s ktorými sme ale neboli spokojní. Potom sa naše cesty rozišli a už s ním nespolupracujeme. O tom, že mal s Kočnerom komunikovať, nemáme žiadnu vedomosť.“

Keď si to vezmeme v celku, Kočnerove správy o ĽSNS skôr vyznievajú ako jeho zbožné želania, nie realita. Opakuje sa presne to, čo pri "afére" Bélu Bugára, ktorý sa s Kočnerom mal náhodne stretnúť na Maledivách.

Zdá sa, že takéto prifarbovanie reality a vytváranie dojmu "Kočnerovho sveta" nakoniec pohltilo samotného Kočnera.

Arpád Németh: Kto pôjde sedieť s Kočnerom?
Výzva, aby sa členovia Kočnerovho stádečka z radov verejných činiteľov prišli prihlásiť prokurátorom a vysvetlili svoju činnosť, je efektným ťahom. Odhadovať, koľkí verejní činitelia naklušú a začnú na seba bonzovať, je ale ťažko odhadnuteľné.... Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | Arpád Németh