Ruské lietadlo s 233 pasažiermi na palube núdzovo pristálo na poli neďaleko Moskvy (VIDEO)
15 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Ruské lietadlo spločnosti Ural Airlines, prepravujúce 226 cestujúcich a sedem členov posádky, pristálo núdzovo na vidieku neďaleko Moskvy po tom, ako utrpelo zrážku s kŕdľom vtákov.


Lietadlo Airbus A321, na trase do Simferopolu na Kryme, neočakávane zasiahol „kŕdel“ čajok krátko po štarte z moskovského letiska Žukovsky.





Llietadlo pristálo bez vysunutého podvozku na "bruchu" lietadla v kukuričnom poli, asi 1 km od vzletovej dráhy letiska. Poškodené motory lietadla boli krátko pred tvrdým a hrboľatým "pristátím" vypnuté, aby sa zabránilo požiaru na palube.



Na palube Airbusu našťastie nevypukol žiadny požiar a nikto z cestujúcich a ani z posádky neprišiel o život pri tomto mimoriadnom incidente. Napriek všetkému až 23 cestujúcich, vrátane piatich detí, utrpelo menšie zranenia a boli hospitalizovaní, uviedla agentúra TASS, odvolávajúc sa na ministerstvo zdravotníctva.

Ural Airlines uviedol, že posádka počas mimoriadnej situácie postupovala dôsledne podľa protokolu a správala sa vysoko profesionálne. Ocenila tiež letušky za  „dobre organizovanú evakuáciu“.



Ľudia neskôr opísali traumatický zážitok, ktorým prešli aj na sociálnych sieťach.

"Motor na niekoľkokrát explodoval, pokúsili sa ho znova aktivovať, ale začali sme klesať," napísal jeden muž na Twitteri pri videu z kabíny lietadla.

"Teraz verím v Boha, samozrejme."



"Toto sú moje druhé narodeniny," nechala sa počuť jedna zo žien vo videu, ktoré pravdepodobne urobila jedna z cestujúcich.

https://youtu.be/b1DXEm6eLD0