ŠPORT: Peter Sagan bude mať v Yorkshire troch pomocníkov, zastúpenie má 50 krajín
13 | 08 | 2019 I SITA

Slovensko bude mať štvornásobné zastúpenie na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike v anglickom Yorkshire. V porovnaní s vlaňajším šampionátom ide o výrazný pokles, keďže v Innsbrucku sa postavila na štart sedmička slovenských reprezentantov.


Samozrejme, lídrom bude trojnásobný majiteľ dúhového dresu Peter Sagan, pričom sa dá predpokladať, že mu budú sekundovať kolegovia z tímu Bora-Hansgrohe (Juraj Sagan, Erik Baška) a zrejme jeden pretekár z kontinentálneho tímu Dukla Banská Bystrica.

Počet reprezentantov jednotlivých krajín sa určuje na základe poradia v rebríčku UCI. Najlepších desať krajín má právo postaviť osem cyklistov a teda má najvýhodnejšiu pozíciu.

Reprezentácie na 11. - 20. mieste rebríčka budú mať šesťčlenné zloženie, od 21. do 30. priečky štvorčlenné zastúpenie a ostatné krajiny majú možnosť zapísať na štartovú listinu jedného pretekára. Slovensku momentálne patrí 26. pozícia, najmä vďaka nazbieraným bodom Petra Sagana.

ŠPORT: Bayern Mníchov začal sezónu postupom v pohári, prvé minúty v novom klube pre Lucasa Hernándeza
Nemecký futbalový veľkoklub Bayern Mníchov má za sebou úspešnú tohtosezónnu súťažnú premiéru. "Bavori" pod vedením trénera Nika Kovača v národnom pohári vyradili tím Energie Cottbus, na pôde ktorého triumfovali 3:1. Úspech favorita sa však vôbec... Čítať ďalej
13 | 08 | 2019 | SITA


Zaujímavosťou je, že jednu miestenku navyše majú krajiny kontinentálnych šampiónov a úradujúceho olympijského víťaza. Belgicku ju zabezpečil víťaz z Ria de Janeira Greg van Avermaet, Taliansku zase čerstvý európsky šampión Elia Viviani.

Spomenuté krajiny však toto právo nemôžu využiť, pretože figurujú v prvej "nasadenej skupine" a maximom je možnosť postaviť na štart ôsmich pretekárov. Okrem toho je udelená výnimka v prípade Španielska, keďže úradujúci majster sveta Alejandro Valverde sa do spomenutej kvóty nepočíta.

Pri udeľovaní počtu miesteniek mala veľkú smolu Ukrajina, ktorá figuruje v rebríčku UCI na 31. mieste. Reprezentovať ju tak bude iba jeden pretekár, zatiaľ čo 30. Lotyšsko bude mať k dispozícii kvarteto cyklistov.

Dokopy sa predstaví 202 pretekárov z 50 krajín, vrátane Iránu, Číny, Guatemaly či Rwandy. Svetový šampionát v Yorkshire vyvrcholí v nedeľu 29. septembra, kedy sú naplánované preteky s hromadným štartom mužov kategórie elite. K favoritom na zvlnenej trati bude patriť aj Peter Sagan, ktorý ako prvý cyklista v histórii môže získať štvrtú zlatú medailu z majstrovstiev sveta.

ŠPORT: Kvarteto hráčov podalo návrh na konkurz na HC Nové Zámky
Hokejisti Henrich Ručkay, Miroslav Zaťko, Richard Nejezchleb a Filip Dundáček podali návrh na vyhlásenie konkurzu na klub HC Nové Zámky. Informáciu priniesla Slovenská asociácia hráčov ľadového hokeja (SIHPA) vedená JUDr. Oliverom Pravdom... Čítať ďalej
13 | 08 | 2019 | SITA