Prieskum ukázal, že väčšina Britov preferuje brexit za každú cenu
13 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Väčšina Britov podporuje plán premiéra Borisa Johnsona, ktorý chce na konci októbra vyviesť krajinu z Európskej únie za akúkoľvek cenu. Vyplýva to z prieskumu zverejneného v pondelok webom denníku The Telegraph, podľa ktorého by 54 percentám opýtaných nevadilo, keby Johnson z rozhodovania o prípadnom neriadenom brexite vyradil parlament. Inforomoval server theworldnews.net




Prieskum, ktorý pre konzervatívny denník podporujúci britský odchod z EÚ usporiadala spoločnosť ComRes, potvrdzuje rastúci trend podpory konzervatívcov po Johnsonovom nástupe do ich čela na konci júla. Kým v súčasnej ankete vyjadrilo svoje sympatie vládnej strane 31 percent ľudí, v minulom prieskume to bolo o šesť percentuálnych bodov menej. Opoziční labouristi, ktorí plánujú v septembri vyvolať hlasovanie o nedôvere vláde, majú teraz podporu 27 percent respondentov.





Britskí politici aj politológovia sú rozdielny v názore, či by Dolná snemovňa dokázala Johnsonovi akýmkoľvek spôsobom zabrániť v tom, aby uskutočnil brexit bez dohody. Ponechať parlamentu možnosť, vyjadriť sa k Johnsonovom plánom by podľa ankety chcelo 46 percent respondentov.





Johnson vystriedal na čele strany aj Theresu Mayovu, ktorá sa dlhodobo snažila predísť divokému opusteniu únie. Podpora konzervatívcov po jej neúspešných pokusoch presadiť v parlamente výstupnú dohodu dramaticky klesala a ich stúpenci v májových eurovoľbách volili vo veľkom novú Stranu pre brexit Nigela Farageho.


JOHNSON MÁ PROBLÉM: Tvrdý brexit ohrozuje existenciu britského automobilového priemyslu
Tvrdý brexit ohrozuje výrobu áut vo Veľkej Británii, varoval v piatok (26. 7.) nového premiéra Borisa Johnsona britský zväz výrobcov a predajcov áut SMMT. Čítať ďalej
27 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR