MARKÍZA V NOVÝCH RUKÁCH: Český miliardár ostal jediným záujemcom o kúpu skupiny CME
12 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Hospodárske noviny informujú o tom, že jediným záujemcom o CME, ktorá vlastní Markízu, ostal český miliardár Petr Kellner.


Predtým mala o Markízu záujem aj americká mediálna spoločnosť Discovery, no podľa informácii HN-iek o kúpu CME záujem nejaví.

AROGANCIA MOCI? Kaliňák nemal čas na vyšetrovateľku, tak volal jej šéfovi, nech to vybaví
Týždenník Plus 7 Dní informuje o tom, ako bývalý minister vnútra Robert Kaliňák ešte v kauze Rybanič ukázal, čo je to arogancia moci v podaní Smeru. Čítať ďalej
11 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Od marca sa pravidelne a intenzívne špekulovalo o tom, akým spôsobom CME k zmenám pristúpi – predaj sa mohol dotknúť jednotlivých televízií, no možný bol aj predaj všetkých staníc v Európe patriacich CME. Teda v piatich krajinách. V hre bolo tiež viacero hráčov, ktorí chceli skupinu CME ovládnuť. Do užšieho výberu sa napokon prebojovala dvojica: český podnikateľ Petr Kellner so svojou investičnou skupinou PPF a americká mediálna spoločnosť Discovery.

„V prípade českého a slovenského trhu by išlo o ďalšie potvrdenie trendu, keď zahraniční vlastníci médiá v týchto krajinách opúšťajú a tie zostávajú v rukách českých a slovenských investičných skupín,“ uviedla pre HN-ky šéfredaktorka portálu MediaGuru Martina Vojtěchovská.

O predaji Markízy sme vás už informovali. Čítajte viac:

Český miliardár Kellner je blízko kúpy TV Markíza. Má záujem aj o českú TV NOVA
Najbohatší Čech sa o nákup slovenskej televízie zaujímal už v minulosti. Informujú Stratégie portálu HNonline.sk. Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | Roman Suchý (redakčný výber)


Kontrakt sa mal uzavrieť do konca júla, resp. na začiatku augusta, no termín sa posunul o ďalší mesiac kvôli cene.

"Navyše, zdroj HN tiež potvrdil, že skupina CME sa predáva ako celý balík. Nový majiteľ by tak ovládol nielen slovenskú Markízu a českú Novu, ale tiež televízie na ďalších trhoch, kde CME pôsobí. V Bulharsku CME vlastní napríklad televízie bTV či Ring, v Rumunsku PRO TV, jej portfólio dopĺňajú slovinské televízie Kanal A, POP TV a ďalšie. Podľa Vojtěchovskej sa však v prípade kúpy CME Kellnerom objavuje otázka, či by si podnikateľ skutočne ponechal všetky televízie," píše sa ďalej v článku.

Je nutné pripomenúť, že Kellner by sa nestal majiteľom českej televízie Nova prvýkrát. Jeho skupina PPF už televíziu totiž ovládala v rokoch 2002 až 2004, no potom ju predala spoločnosti CME.

Aktuálne je väčšinovým vlastníkom CME konglomerát WarnerMedia, ktorý vlastní americká telekomunikačná spoločnosť AT&T.

GAŠPAR ÚTOČÍ: Niektorých novinárov a opozičných politikov prirovnal k eštebákom. Je to ale v poriadku?
Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar na Facebooku nemiestne prirovnáva praktiky niekdajšej Štátnej Bezpečnosti k novinárom niektorých slovenských redakcii a niektorým opozičným politikom. Čítať ďalej
10 | 08 | 2019 | Peter Bachan