Huawei uvádza na trh vlastný operačný systém, ktorý nahradí Android od Google
09 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Spoločnosť Huawei predstavila svoj dlhodobo avizovaný operačný systém Hongmeng (OS), známy ako HarmonyOS. Spoločnosť tvrdí, že ak nebude môcť používať systém Android, kedykoľvek môže prejsť na nový operačný systém.





Čínsky technologický gigant oficiálne predstavil svoj nový operačný systém, ktorý je bude možné používať na rôznych inteligentných zariadeniach. Na trh bude uvedený primárne najskôr v „produktoch SmartTV“, ešte koncom tohto roku. Po uvedení na trh v Číne sa tento OS stane dostupným aj na všetkých ostatných svetových trhoch, informoval Huawei.




Hoci spoločnosť uviedla, že v súčasnosti uprednostňuje na svojich smartfónoch operačný systém Android od spoločnosti Google, nevylúčila použitie svojho vlastného systému v budúcich smartfónoch.

„Ak v budúcnosti nebudeme môcť používať systém Android, môžeme okamžite prejsť na HarmonyOS,“povedal generálny riaditeľ spotrebiteľskej divízie čínskeho technologického gigantu, Richard Yu na konferencii vývojárov Huawei v Dongguan. Dodal, že prechod bude trvať iba jeden alebo dva dni.

Technický gigant tiež zdôrazňuje, že nová platforma bude oficiálne otvoreným zdrojom, ktorý by mohol byť súčasťou úsilia firmy, odraziť obvinenia USA zo špionáže.

Huawei testuje ruský operačný systém, ktorý by v telefónoch nahradil Android
Čínska korporácia Huawei rokuje o nahradení operačného systému Android úplne novým operačným systémom Aurora. Systém v súčasnosti vyvíja Ruská mobilná platforma so sídlom v Moskve. Čítať ďalej
11 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Možnosť straty prístupu k najobľúbenejšiemu mobilnému operačnému systému na svete vznikla po tom, čo USA zaradili spoločnosť Huawei na takzvanú „čiernu listinu“, čím sa americkým spoločnostiam účinne zabránilo v obchodovaní s čínskymi technologickými gigantmi, vrátane Huawei. V súlade s týmto zákazom obchodu bola spoločnosť Google nútená pozastaviť niektoré obchodné činnosti s Huawei, vrátane ďalšieho poskytovania novších verzií operačného systému Android.

Obmedzenia sa neskôr zmiernili, vrátane 90-dňových licencií pre spoločnosti, aby pokračovali v spolupráci s Huawei, ako aj ďalšie povolenie od prezidenta USA Donalda Trumpa na predaj niektorých zariadení. Huawei však stále zostáva na čiernej listine a obchodná vojna medzi USA a Čínou odvtedy ešte viac eskalovala.

Americkí technologickí giganti ticho lobujú za zmiernenie zákazu Huawei. Hrozia im miliardové straty
Obrovské znepokojenie pred blížiacimi sa stratami miliárd dolárov z obchodovania s Huawei. Technologickí giganti zo Silicon Valley boli potichu lobovať u Trumpa, aby zmiernil svoj zákaz predaja komponentov čínskej firme. Správu priniesla agentúra... Čítať ďalej
17 | 06 | 2019