Americkí technologickí giganti ticho lobujú za zmiernenie zákazu Huawei. Hrozia im miliardové straty
17 | 06 | 2019 I

Obrovské znepokojenie pred blížiacimi sa stratami miliárd dolárov z obchodovania s Huawei. Technologickí giganti zo Silicon Valley boli potichu lobovať u Trumpa, aby zmiernil svoj zákaz predaja komponentov čínskej firme. Správu priniesla agentúra Reuters.


Huawei zaplatil v minulom roku približne 11 miliárd USD, za nákupy komponentov od desiatok spoločností z USA, vrátane čipov od spoločnosti Qualcomm, ako aj softvéru od spoločnosti Microsoft a Google. Americké firmy prídu o tento megaobchod, po uplynutí ich 90-dňovej dočasnej licencie, po tom ako Washington zaradil Huawei a 70 jej dcérskych spoločností na čiernu listinu.


Hlavní americkí výrobcovia čipov, ako sú Intel, Qualcomm a Xilinx, ticho lobovali na oddelení obchodu Bieleho domu, aby zmiernili zákazy obchodov s čínskou firmou.


Toto nie je o pomoci Huawei. Ide o predchádzanie škodám amerických spoločností.


Podrobnosti o rokovania neboli odhalené, Huawei ale zdôraznil, že svojich amerických obchodných partnerov nikdy nepožiadal, aby lobovali v jeho mene.


"Robia to pre vlastnú potrebu, pretože pre mnohých z nich je Huawei jedným z hlavných zákazníkov," vysvetľuje Andrew Williamson, viceprezident pre verejné záležitosti spoločnosti Huawei. Povedal, že strata čínskeho trhu bude mať pre niektorých z nich priam katastrofálne dôsledky.


Asociácia Semiconductor Industry Association (SIA) potvrdila prebiehajúce stretnutia medzi výrobcami čipov a administratívou Bieleho domu, ktoré začali bezprostredne po tom, ako sa Huawei ocitol na americkej čiernej listine v máji tohto roku. Ministerstvo obchodu uviedlo, že takéto rozhovory nemajú žiaden vplyv na „presadzovanie práva“.


„Technológie, ktoré nesúvisia s národnou bezpečnosťou, by nemali patriť do pôsobnosti tohto nariadenia,“ vysvetlil Jimmy Goodrich, viceprezident globálnej politiky SIA. "A presne túto perspektívu sme odovzdali vláde."