Branislav Gröhling z SaS kritizuje ministerstvo za pomalé dvíhanie učiteľských platov
08 | 08 | 2019 I SITA

Poslanec Branislav Gröhling zo strany Sloboda a solidarita opäť kritizuje rezort školstva. „Pomalé dvíhanie platov učiteľov nestačí, o prácu v školstve je stále slabý záujem,“ povedal Gröhling.


Agentúru SITA o tom tlačovou správou informovala SaS. Poslanec argumentuje vysokým počtom pracovných ponúk pre učiteľov. Na špecializovanom portáli edujobs.sk, ktorý ponúka prácu učiteľom, je ich podľa neho vyše 800. Až 60 percent neobsadených miest je podľa Gröhlinga v Bratislavskom kraji.

„Ministerstvo školstvo sa tvári, že v júni prijalo super zákon na zvýšenie platov učiteľov, v ktorom zvyšuje platy učiteľov o 9,5 percenta. Ak by to tak bolo, noví učitelia sa hrnú do práce. Opak je však pravdou. Tieto kozmetické úpravy ministerstva nemajú žiaden efekt, čoho dôkazom je aj spomínané množstvo neobsadených ponúk,“ povedal Gröhling.

Rezort školstva by mal byť podľa Gröhlinga ambicióznejší a presadiť výraznejšie zvýšenie platov pre začínajúcich aj ostatných učiteľov. „Nástupný plat začínajúceho učiteľa by mal byť nad 1 000 eur. Rovnako by mali porásť aj ostatné platy v školstve. Je však smutné, že nezáujem o prácu v školstve musia riešiť zriaďovatelia a samotné školy namiesto ministerstva,“ povedal poslanec.

Lubyová: Rozhodli sme sa zatraktívniť praxe a stáže budúcich učiteľov
Kvalita vzdelávacieho systému závisí od kvality učiteľov. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR chce podporiť budúcich učiteľov už počas ich prípravy na pedagogických fakultách. Rezortná šéfka Martina Lubyová (nominantka SNS) vo videu... Čítať ďalej
08 | 08 | 2019 | TASR


„Zriaďovatelia musia kompenzovať slabý záujem o miesta v školách, aby získali uchádzačov. Bratislavský kraj napríklad ponúka učiteľom svojich škôl rôzne benefity – prepláca im aktivity mimo vyučovania, prepláca im kurzy cudzieho jazyka či začínajúcim učiteľom navyšuje plat,“ hovorí Gröhling.

Podľa SaS slabý záujem o školstvo spôsobuje aj prístup vlády. „Ak nefungujú v školstve základné veci, chýbajú učebnice a asistenti a štát o školstvo javí záujem len vtedy, keď ide o škandály so stimulmi či eurofondmi, mladí ľudia nebudú do školstva prichádzať. Budú z neho odchádzať,“ dodal Gröhling.

V júni web ministerstva školstva informoval, že „historicky po prvýkrát sa pod vedením ministerky školstva Martiny Lubyovej podarilo na Slovensku dosiahnuť výrazné zvýšenie platov pedagógov na začiatku ich učiteľskej kariéry“.

Vďaka novelizovanej legislatíve by začínajúcim učiteľom mali platy stúpnuť od 1. septembra tohto roku. „Dúfam, že táto zmena bude motivovať mladých absolventov stredných a vysokých škôl pre prácu v školstve. Podľa prieskumov je práve nízky plat učiteľa jedným z hlavných dôvodov, prečo sa mladí ľudia nerozhodujú pre učiteľské povolanie. Stále však budem pokračovať v krokoch Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania a vykonávať opatrenia, aby platy našich pedagogických a odborných zamestnancov dosiahli úroveň priemeru krajín OECD,“ citoval web školstva ministerku Martinu Lubyová. Ministerka je nominantkou SNS.