ŠPORT: Slováci začnú prípravu na ME dvoma súbojmi v Česku, nominácia už bez Mlynarčíka a Petráša
08 | 08 | 2019 I SITA

Po dvojtýždňovom sústredení v Poprade sa slovenská volejbalová reprezentácia mužov presunula do českého Jablonca nad Nisou, kde ju čakajú úvodné dva prípravné zápasy pred európskym šampionátom v Belgicku.


Hlavný tréner Andrej Kravárik má k dispozícii 16-členný káder, pričom už nepočíta s univerzálom Petrom Mlynarčíkom a smečiarom Michalom Petrášom. Dôvodom boli nedávne zdravotné problémy, respektíve veľká konkurencia na smečiarskom poste.

"V Peťovom prípade zohrala rolu do veľkej miery nedávna operácia ramena, ešte to nie je v ideálnom stave. Chceli sme ho však, aby kondičnú prípravu absolvoval s nami. Sme dohodnutí, že ak bude mať možnosť, v Púchove si s nami ešte neskôr zatrénuje," vyjadril sa reprezentačný tréner Kravárik na adresu 27-ročného rodáka z Lučenca.

Dva metre vysoký hráč VK Prievidza debutoval v seniorskom tíme 15. mája 2015 a doposiaľ odohral v najcennejšom drese 71 stretnutí.

Jeho pozíciu univerzála by mal zaujať Filip Gaverda, ktorý patril k najlepším hráčom SR počas pôsobenia v Zlatej Európskej lige. "Dôležité je, že Filip je v dobrej forme. Momentálne máme na postoch univerzálov jasno. Peťo s tým rátal a bol rád, že sa mohol zapojiť. Verím, že proces jeho rekonvalescencie bude bez problémov a už pred štartom novej sezóny bude dobre pripravený," skonštatoval Kravárik pre oficiálny web Slovenskej volejbalovej federácie (SVF).

ŠPORT: Masívne vnútorné krvácanie príčinou smrti Lambrechta, potvrdil lekár Lotto Soudal
Bezprostrednou príčinou smrti belgického cyklistu Bjorga Lambrechta bolo vnútorné krvácanie spôsobené tržnými ranami na pečeni. Oznámil to lekár tímu Lotto Soudal Maarten Meirhaeghe dva dni po tragickom skone jedného z najtalentovanejších jazdcov... Čítať ďalej
08 | 08 | 2019 | SITA


Michal Petráš mužstvo opustil ako prvý zo šiestich smečiarov, ktorí boli na začiatku prípravy pred ME k dispozícii. Tréner SR sa vyjadril, že z trojice mladíkov Július Firkaľ, Jakub Ihnát a Michal Petráš nebolo ľahké vybrať hráča, ktorý s mužstvom nepocestuje na prípravné zápasy do Česka.

Napokon nerozhodli len smečiarske kvality. "Nie je jednoduché hodnotiť to po desaťdňovej príprave so zameraním nie na techniku, ale rozhodla úroveň prihrávky," skonštatoval reprezentačný kormidelník.

V príprave pred európskym šampionátom odohrajú Slováci dokopy osem prípravných zápasov. Po spomenutých dvoch dueloch v Česku ich čakajú tri konfrontácie v portugalskom Vila Flor (23.-25. augusta) a následne tri stretnutia s domácimi Grékmi v Aténach (5.-7. septembra).

Pred kontinentálnym šampionátom, na ktorom sa Slováci predstavia jubilejný desiatykrát, sú ešte naplánované tri sústredenia v Púchove. Majstrovstvá Európy sa uskutočnia od 12. do 29. septembra, pričom zverencov Andreja Kravárika čakajú v základnej skupine Španieli, Rakúšania, Srbi, Belgičania a Nemci.

Aktuálna nominácia mužov SR v príprave pred šampionátom EuroVolley 2019:
Nahrávači: Juraj Zaťko (Komárno), Filip Palgut (Aich/Dob / Rak.), Peter Porubský (Nitra)
Smečiari: Matej Paták (Chaumont/Fr.), Tomáš Kriško (Friedrichshafen/Nem.), Marcel Lux (Karlovarsko/ČR), Július Firkaľ (Jugra Surgut/Rus.), Jakub Ihnát (Ostrava/ČR)
Blokári: Peter Ondrovič (České Budějovice/ČR), Šimon Krajčovič (Lvi Praha/ČR), Jakub Kováč (Rovaniemi/Fín.), Filip Mačuha (Prievidza)
Univerzáli: Peter Michalovič (Nantes Rezé/Fr.), Filip Gavenda (Teruel/Šp.)
Liberá: Matej Kubš (Komárno), Marián Vitko (Kazincbarcika/Maď.)

ŠPORT: Svetobežník Myklukha je Slovensku vďačný za šancu, najbližšie ho čaká zámorská výzva
Narodil sa v poľskom Bialystoku, jeho rodičia sú Ukrajinci a on nastupuje vo farbách Slovenska. Šestnásťročný útočník Oleksij Myklucha patrí k najzaujímavejším členom súčasného kádra hokejovej "osemnástky" nielen z hľadiska životného príbehu, ale... Čítať ďalej
08 | 08 | 2019 | SITA