Podľa prokuratúry je jediným cieľom dozorových prokurátorov v kauze vraždy novinára zistenie a usvedčenie páchateľov
07 | 08 | 2019 I SITA

Dozoroví prokurátori v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky postupovali, postupujú a aj do budúcnosti budú postupovať vždy len v súlade so zákonom, na základe zisteného skutkového stavu, a to bez ohľadu na to, koho sa konkrétny úkon trestného konania dotýka.


Uvádza sa to vo vyhlásení Generálnej prokuratúry (GP) SR v súvislosti s medializovanými informáciami o zrušení príkazu na predvedenie podnikateľa Norberta Bödöra.

Jediným cieľom konania dozorových prokurátorov je podľa vyhlásenia výhradne zistenie, usvedčenie a odsúdenie všetkých osôb, ktoré sa na tomto skutku akýmkoľvek spôsobom podieľali. Doterajší priebeh vyšetrovania podľa GP SR takémuto konštatovaniu jednoznačne nasvedčuje.

„Je pozoruhodné, že informácie spochybňujúce integritu členov vyšetrovacieho tímu v tejto trestnej veci, teda tak prokurátorov ako aj príslušníkov polície – vyšetrovateľov, sa objavujú práve v tomto období, keď boli počas prípravného konania zistené dôkazy nasvedčujúce spáchaniu závažného protiprávneho konania viacerými osobami pôsobiacimi na rôznych úrovniach policajných a justičných orgánov SR," konštatuje GP.

Vyšetrovací tím, ktorý rieši kauzy Jána Kuciaka, musel opustiť jeho šéf. Dôvodom je Kočnerova komunikácia
Aktuality.sk píšu, ako vznikol vyšetrovací tím Novinár a ako prebieha jeho "očista" vďaka komunikácii Kočnera s Bödörom. Vznikol v januári tohto roku a jeho náplňou je riešiť kauzy, o ktorých písal zavraždený novinár Ján... Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Prokuratúra zároveň zdôrazňuje, že medializované informácie vychádzajú len z jedného tzv. úradného záznamu, ktorý bol údajne spracovaný jedným z vtedajších bývalých členov vyšetrovacieho tímu, avšak pravosť tohto úradného záznamu nebola žiadnym spôsobom overená.

GP SR doplnila, že informácie o stave prípravného konania v trestnej veci nebohého Jána Kuciaka a jeho partnerky, budú verejnosti poskytnuté na tlačovej besede v najbližšom období, keď to procesná situácia dovolí.

Denník N v utorok informoval, že príkaz na zadržanie nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra v súvislosti s vraždou novinára Kuciaka vydaný dozorovým prokurátorom platil v novembri 2018 len 27 minút.

Následne údajne dozorový prokurátor telefonoval vyšetrovateľovi, že príkaz ruší. Časť komunikácie Mariana K., ktorá bola medializovaná, pritom naznačuje možné ovplyvňovanie trestného konania. Prípadom sa zaoberá aj Úrad inšpekčnej služby MV SR.

Kočner mal posielať Tóthovi osobné údaje Jána Kuciaka pred vraždou
Podnikateľ Marian K., ktorý je obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka, mal v októbri 2017 poslať bývalému novinárovi a príslušníkovi SIS Petrovi Tóthovi správy s osobnými údajmi zavraždeného novinára. "Ján Kuciak, Veľká Mača 558, Galanta,“... Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | TASR