Vyšetrovací tím, ktorý rieši kauzy Jána Kuciaka, musel opustiť jeho šéf. Dôvodom je Kočnerova komunikácia
07 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Aktuality.sk píšu, ako vznikol vyšetrovací tím Novinár a ako prebieha jeho "očista" vďaka komunikácii Kočnera s Bödörom. Vznikol v januári tohto roku a jeho náplňou je riešiť kauzy, o ktorých písal zavraždený novinár Ján Kuciak.


Vo viacerých z nich je zapletený Marian Kočner, ktorý je obvinený z objednávky vraždy mladého reportéra. V jeho komunikácii s Norbertom Bödörom sa mal spomínať aj doterajší šéf tímu Novinár.

Policajná inšpekcia potvrdila, že kvôli komunikácii Kočnera s Bödörom sa začalo riešiť viacero policajtov. Jedným z nich je aj vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície, ktorý od januára viedol spomínaný tím. Práve kvôli tomu skončil aj na čele spomínaného tímu.

K téme Kočner a Bödör čítajte viac:

"Všetci skončíme v base," napísal Kočner Bödörovi po vražde. Komunikácia odhaľuje "Kočnerov svet"
Denník N píše o tom, ako úradný záznam komunikácie Kočnera s Norbertom Bödörom odhaľuje Bödörove "schopnosti" zabezpečiť výsledok v trestných veciach aj podporu Smeru. Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Aktuality.sk informovali už pred týždňom, ako práve tento policajt z NAKA už nemá na starosti kauzu Technopol, v ktorej je Kočner taktiež namočený. Platí to aj pre všetky prípady, o ktorých písal Ján Kuciak.

„Po získaní zatiaľ neoverených informácií, ktoré boli bezodkladne odstúpené Úradu inšpekčnej služby, som sa rozhodol ukončiť prácu v tíme jednému vyšetrovateľovi. Nie je vylúčené, že po preverení informácií bude policajt opätovne zaradený do špecializovaného tímu,“ citujú Aktuality.sk v súvislosti s Technopolom šéfa NAKA Branislava Zuriana. Rovnaká argumentácia však platí aj pre tím Novinár.

Tím Novinár vznikol ešte na začiatku tohto roka. Policajný prezident Milan Lučanský vtedy kvôli únikom informácií z vyšetrovania rozhodol, že zmenší pôvodný tím Kuciak na cca dvadsať ľudí, ktorí budú vyšetrovať len vykonávateľov a objednávateľov vraždy.

Tím Novinár tak dostal na starosť prípady ako sú už spomínaný Technopol, kauza golfového areálu v Báči akebo kauza Donovaly.

Aktuality.sk píšu, že spolu s Nadáciou Zastavme korupciu nedávno upozornili na svedectvo exsiskára a Kočnerovho blízkeho kamaráta Petra Tótha. Ten svedčil aj o spolupráci Kočnera, respektíve Bödöra so šéfom finančnej časti NAKA Bernardom Slobodníkom.

Na Slobodníka upozorňovala aj opozičná SaS. Čítajte viac:

ĎALŠIE PREPOJENIA POLÍCIE NA KŠEFTY? Šéf finančnej jednotky NAKA sa spája aj s Kaliňákom
Poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár dnes na tlačovej konferencii obvinil riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka z prepojenia na podnikateľa, ktorý má byť obžalovaný kvôli daniam. Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | Peter Bachan, TASR


Tóth mal vypovedať, že mu Bödör ukazoval šifrovanú komunikáciu z aplikácie Signal o stave vyšetrovania v kauze Technopol. „Textovú správu mu poslal riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernard Slobodník,“ vypovedal na polícii Tóth.

"Možné zásahy do vyšetrovania v kauze Technopol naznačuje aj komunikácia medzi Kočnerom a Bödörom, ktorú prelomila polícia. V nej sa majú baviť aj o tom, že vyšetrovateľ, ktorý patrí pod Slobodníka, nebude dlhšie v práci, aby sa vyšetrovanie pribrzdilo, respektíve natiahlo. Podľa viacerých zdrojov bol tento vyšetrovateľ naozaj dlhší čas na dovolenke alebo péenke. A práve tento vyšetrovateľ mal podľa našich informácií donedávna stáť na čele tímu Novinár," píše sa v článku Aktualít.

Slobodník pre Nadáciu Zastavme korupciu mal potvrdiť, že už bol vypovedať, či pomáhal Kočnerovi a Bödörovi. „V súvislosti s takto vyslovenými podozreniami som už bol vypočutý,“ citujú ho Aktuality.

Príkaz na zadržanie Bödöra platil 27 minút. Prokurátor ho potom náhle vzal späť
Prokurátor súhlasil so zadržaním Norberta Bödöra o 13:25. Za pol hodinu však telefonoval vyšetrovateľovi, že svoj súhlas berie späť, píše Denník N. Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Pripustil, že sa pozná s Bödörom, s ktorým sa vraj rozprával na spoločenských a športových podujatiach, no o práci polície nemala byť reč.

„Kategoricky odmietam, že by som tejto osobe akýmkoľvek spôsobom poskytol informácie z akéhokoľvek trestného konania a už vôbec nie z kauzy Technopol,“ reagoval na otázku Aktualít Slobodník.

Policajný prezident Milan Lučanský zatiaľ Slobodníkovi dôveruje.

„Pracovné výsledky má veľmi dobré. Čo sa týka prípadu Technopol, podľa mojich informácií bol posun práve po tom, ako B. Slobodník prerozdelil spis a vyšetrovanie začalo napredovať. Vec preverí Úrad inšpekčnej služby – ak vyšetrovaním zistí, že zlyhal, budem to riešiť,“ uviedol Lučanský pre Nadáciu Zastavme korupciu.

Mečiar sa môže radovať predčasne. Generálna prokuratúra ešte preverí postup vyšetrovateľa
Vyšetrovateľ zastavil stíhanie Vladimíra Mečiara vo veci zneužitia právomoci verejného činiteľa. Generálna prokuratúra tento postup ešte preverí, píše Denník N. Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | Peter Bachan