MOTORISTI POZOR: Čo robiť v prípade dopravnej nehody v zahraničí?
07 | 08 | 2019 I SITA/Webnoviny

Na Slovensku platí, že nie ku každej kolízii je nevyhnutné volať políciu. Ak cestujete na dovolenku do zahraničia autom, zistite si, aké pravidlá platia v krajinách, ktorými budete prechádzať. Niekde totiž treba volať políciu aj k malým „ťukancom“, v niektorých krajinách naopak musíte za takéto zbytočné privolanie polície zaplatiť.


Vo väčšine európskych krajín vrátane SR a ČR platí, že k nehode je nutné privolať políciu v týchto prípadoch: ak došlo k zraneniu alebo usmrteniu osôb; ak bol poškodený majetok tretích osôb (napr. osvetlenie, ploty, dopravné značky); ak máte podozrenie na alkohol alebo návykové látky u protistrany; ak sa druhá strana odmietne identifikovať alebo opustí miesto nehody bez identifikácie; ak došlo k vysokej škode na vozidle, ktorá odhadom prevyšuje 3990 EUR (v ČR 100 000 korún); ak došlo k úniku nebezpečných látok na vozovku.

Tieto podmienky však nemusia byť všetkých európskych krajinách rovnaké. Veľmi ľahko to zistíte, ak zavoláte a vysvetlíte okolnosti nehody na polícii v konkrétnej krajine.

BEZ HANBY: Podvodník chcel pripraviť detský domov o takmer 30-tisíc eur!
Istý manžel riaditeľky nešpecifikovaného detského domova poslal polícii upozornenie na podvodníkov, ktorí chceli oklamať detský domov a ukrátiť ho o 30-tisíc eur. Polícia na to upozornila na svojej facebookovej stránke. Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Uvidíte, či nehodu chcú vyšetriť na mieste alebo je nevyhnutné vyžiadať si úradný dokument o poškodení vozidiel pri nehode. Ten je napríklad vo viacerých balkánskych krajinách nevyhnutný pre prejazd späť cez hranice.

Ak ide o banálnu nehodu, stačí vyplniť Európsky záznam o nehode, ktorý by mal byť k dispozícii v každom aute. Ak sú na mieste svedkovia nehody, odporúčame doplniť aj kontakt na nich.

Záznam by mal obsahovať identifikáciu všetkých účastníkov nehody a vozidiel, vrátane ich poisťovne. „Určite si tiež urobte fotodokumentáciu a nezabudnite na registračné značky vozidiel. V prípade kolízie s autom, ktoré ťahá príves, foťte vždy značku ťažného vozidla. Stávajú sa prípady, že jeden z účastníkov nehody sa snaží miesto opustiť. Vtedy sa dá podľa ŠPZ vyhľadať,“ radí Silvia Vlasková, riaditeľka oddelenia komunikácie UNIQA.

"Želám si, aby Bratislava prijala všetkých,ktorí tu chcú zapustiť korene", vyhlásil Vallo
Primátor Bratislavy Matúš Vallo sa v stredu stretol s cudzincami žijúcimi v hlavnom meste, ktorí sú úspešní v rôznych profesiách, vedú neformálne združenia, angažujú sa v mimovládnych organizáciách alebo v mestských aktivitách.... Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | TASR


Sú krajiny, kde sú predpisy prísnejšie. V Poľsku, Chorvátsku, Rumunsku, na Ukrajine alebo v Maďarsku a Bulharsku musíte políciu privolať vždy, aj keď ide iba o „ťuknutie“.

V mnohých krajinách je tiež opustenie miesta nehody pred príjazdom polície alebo okamžité neposkytnutie prvej pomoci zraneným hodnotené ako trestný čin.

Naopak, v iných krajinách môže motorista za príjazd polície a vyšetrovanie aj zaplatiť – a to vtedy, ak trvá na príjazde polície aj v prípade, ak nejde o naliehavú situáciu. Napríklad v susednom Rakúsku ho takýto zbytočný policajný výjazd vyjde na 36 EUR.

„Pokiaľ nerozumiete jazyku danej krajiny alebo nesúhlasíte s interpretáciou deja nehody zo strany miestnej polície, volajte asistenčnú službu svojej poisťovne. Jej odborníci pomôžu s tlmočením a môžu váš prípad s miestnou políciou komunikovať za vás,“ radí Vlasková.

Rodičia prokurátora Šufliarskeho reagujú na kritiku Zlatice Kušnírovej: Náš syn je čestný človek!
Rodičia bývalého námestníka generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho v medializovanom liste adresovanom Zlatici Kušnírovej tvrdia, že ich syn je čestný človek. Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Ak cestujete služobným vozidlo alebo autom požičaným od priateľov či rodiny, mali by ste mať pri sebe potvrdenie majiteľa vozidla, že s ním môžete cestovať do zahraničia.

Takýto doklad je nevyhnutný nielen v prípade nehody. Niekedy ho vyžadujú úradníci aj pri prejazde na hraniciach a môže sa stať, že bez tohto dokladu Vás nemusia pustiť ďalej.

Ak Vám počas dovolenky zmizne auto spred hotela alebo počas cesty z parkoviska na odpočívadle, udalosť nahláste ihneď na miestnej polícii. Ak neovládate jazyk danej krajiny, kontaktujte asistenčnú službu svojej poisťovne, ktorá Vám pomôže s prekladom.

„Pre tieto prípady sú klientom k dispozícii asistenčné služby, ktoré poskytujú telefonické tlmočenie a preklady aj pri styku s políciou, zorganizujú tlmočníka pre policajné vyšetrovanie a poradia aj s prekladmi pri vypĺňaní dokladov,“ vysvetľuje riaditeľka.

Z polície si vyžiadajte potvrdenie o nahlásení krádeže, ktoré bude potrebovať poisťovňa, aby mohla začať riešiť poistnú udalosť. Následne nahláste krádež aj svojej poisťovni a oznámte jej všetky informácie o zmiznutom vozidle a okolnostiach krádeže.

Vyšetrovací tím, ktorý rieši kauzy Jána Kuciaka, musel opustiť jeho šéf. Dôvodom je Kočnerova komunikácia
Aktuality.sk píšu, ako vznikol vyšetrovací tím Novinár a ako prebieha jeho "očista" vďaka komunikácii Kočnera s Bödörom. Vznikol v januári tohto roku a jeho náplňou je riešiť kauzy, o ktorých písal zavraždený novinár Ján... Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | Peter Bachan