Žilina potrebuje na projekty pre mesto 85 miliónov eur
06 | 08 | 2019 I SITA

Žilina vypracovala nezáväzný investičný plán, v ktorom hovorí o projektoch v meste v hodnote jeho celoročného rozpočtu, teda vo výške 85 miliónov eur.


Do tohto investičného plánu mesto zahrnulo návrhy od poslancov, občanov aj jednotlivých odborov mestského úradu, kde musí samospráva investovať. Informoval o tom primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Výška potrebných financií sa však ešte môže zvýšiť v prípade napríklad riešenia rôznych havarijných situácií alebo pre urgentné opravy ciest.

Ako dodal Fiabáne, investičné aktivity, s ktorými sa musí mesto vysporiadať sú napríklad zimný štadión a hokejový klub mesta.

"Zimný štadión je v zlom technickom stave, kde riešime elementárne fungovanie, čo sa týka prevádzky," dodal primátor.

Bratislavská mestská časť Petržalka upevňuje slnečné clony na detských ihriskách
Bratislavská mestská časť Petržalka v spolupráci s Miestnym podnikom verejnoprospešných služieb Petržalka a občianskym združením Petržalské ihriská začína postupne upevňovať slnečné clony na verejných detských ihriskách v správe mestskej časti,... Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | SITA


Mesto v tomto roku musí investovať aj do školských a predškolských zariadení minimálne 800-tisíc eur a tiež vyriešiť parkovanie v meste. V pláne je aj vybudovanie zastávok MHD a cyklotrás, ktoré však nie sú majetkovoprávne vysporiadané. Aktuálne riešia zimnú a letnú údržbu.

Situáciu mesta komplikujú aj nové nariadenia, akými sú chodníková novela alebo pripravované zmeny, ktoré môžu ovplyvniť financovanie miest a obcí.

Tieto rozhodnutia majú dopad na fungovanie a ekonomiku miest a obcí. "Mestá prichádzajú niekedy aj o milión eur. Za to by sme vedeli napríklad zrekonštruovať časť pešej zóny," skonštatoval primátor.

Lubyová riadi školstvo systémom pokus – omyl, tvrdí SaS. Ministerku kritizuje za zníženie počtu asistentov
„Slovenská národná strana a ministerka Martina Lubyová riadia školstvo zúfalo, metódou pokus – omyl. Najnovším dôkazom sú prešľapy pri asistentoch pre špeciálne školy,“ hodnotí prácu rezortu školstva poslanec za stranu Sloboda a solidarita (SaS)... Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | SITA