Príkaz na zadržanie Bödöra platil 27 minút. Prokurátor ho potom náhle vzal späť
06 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Prokurátor súhlasil so zadržaním Norberta Bödöra o 13:25. Za pol hodinu však telefonoval vyšetrovateľovi, že svoj súhlas berie späť, píše Denník N.


"Bödör, napriek tomu, že ho polícia považuje za podozrivého v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, doteraz nie je z ničoho obvinený. Nové informácie Denníka N, aj Nadácie Zastavme korupciu ukazujú, že z polície alebo prokuratúry mal informácie takmer „online“ a mal tam stále svojich vplyvných ľudí," píše sa v úvode článku.

Ku komunikácii Kočnera s Bödörom čítajte viac:

"Všetci skončíme v base," napísal Kočner Bödörovi po vražde. Komunikácia odhaľuje "Kočnerov svet"
Denník N píše o tom, ako úradný záznam komunikácie Kočnera s Norbertom Bödörom odhaľuje Bödörove "schopnosti" zabezpečiť výsledok v trestných veciach aj podporu Smeru. Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Keď 26. novembra 2018 vypovedal na polícii v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka vtedy ešte ako utajený svedok Peter Tóth, tak vo svojej výpovedi uviedol aj to, že sledovanie novinárov financoval aj Norbert Bödör. Ten mal zabezpečovať pre Kočnera údaje o novinároch z policajnej evidencie a z tzv. lustrácií.

Polícia sa preto vtedy rozhodla, že Bödöra zadrží ako podozrivú osobu „z uvedeného obzvlášť závažného zločinu vo forme účastníctva a je dôvodné podozrenie, že bude ovplyvňovať svedkov v rámci uvedeného trestného konania“. Denník N píše, že okrem zadržania sa u neho mala vykonať aj domová prehliadka.

Lučanský sa na Facebooku bránil Kočnerovou komunikáciou, aj keď k nej nemal mať prístup
Denník SME upozornil na to, že policajný prezident Milan Lučanský cituje na Facebooku z komunikácie medzi Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom, aj keď by k nej nemal mať prístup. Čítať ďalej
03 | 08 | 2019 | Peter Bachan


"Kauzu vraždy dozorujú dvaja prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. Prvý z nich Juraj Novocký podpísal súhlas so zadržaním Bödöra tri dni po Tóthovej výpovedi – vo štvrtok 29. novembra o približne 13:25. K zadržaniu a domovým prehliadkam malo prísť na druhý deň ráno v piatok. O zadržanie žiadal vtedy druhý vyšetrovateľ prípadu Ondrej Šallai. Už o 13:52 však Novocký volal Šallaiovmu nadriadenému, že berie tento súhlas späť. Policajtom to nešlo do hlavy a informovali aj vedenie NAKA. O 14:10 volal Novocký znovu a policajtom dal k telefónu aj druhého prokurátora prípadu, ktorý potvrdil, že uvedený súhlas neplatí. V piatok ráno doručila prokuratúra toto späťvzatie na políciu a akcia sa nekonala. Samotný Bödör potom prišiel na výsluch po víkende v utorok, teda v čase, keď už príkaz na jeho zadržanie neplatil," uvádza Denník N.

Remišová podáva podnet na bývalých vyšetrovateľov, ktorí mali na starosti kauzy Kočnera
Opozičná poslankyňa NR SR Veronika Remišová z pripravovanej strany Za ľudí podáva podnet na policajnú inšpekciu v súvislosti s dvojicou bývalých vyšetrovateľov, ktorí mali na starosti väčšinu káuz podnikateľa Mariana K. Podľa Remišovej v nich... Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | SITA


Je otázne, čo sa za tých 27 minút stalo. Jedna možnosť je, že sa to dozvedel Bödör a takmer okamžite reagoval tak, že prokurátorom prikázal, aby svoj súhlas vzali späť.

Tóth tiež vypovedal, aké mal Bödör dobré vzťahy so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. „Norbert Bödör a Dušan Kováčik majú veľmi blízky vzťah, pravidelne sa stretávajú a rozprávajú o mnohých veciach,“ cituje Tóthovu výpoveď Denník N.

Kováčik odmietol akýkoľvek únik informácii smerom k Bödörovi.

"Vyšetrovateľ Šallai, ktorý o súhlas so zadržaním a domovými prehliadkami žiadal, už v tíme Kuciak nie je. Inšpekcia podozrievala z vynášania Bödörovi aj jeho, on to popiera. Inšpekcia zatiaľ neodpovedala, či ešte únik informácií Bödörovi vyšetruje a či zistila, ako sa o svojom zadržaní dozvedel. Bödör sa teraz k celej veci nechce vyjadrovať," píše sa ďalej v článku.

Denník N informuje tiež o tom, že už o niekoľko dní budú mať prokurátori tlačovú konferenciu k vyšetrovaniu vraždy.

"KOČNEROVINY" Z THREEMY: "Papier, na ktorý sme robili slinoviny u teba neostal žiaden?" pýtal sa Agha
Denníku N sa podarilo získať časti Kočnerovej komunikácie cez aplikáciu Threema. Správy sú súčasťou súdneho spisu kauzy zmenky. K dispozícii ju majú už niekoľko dní Kočner, Rusko aj Agh. Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | Peter Bachan