"Všetci skončíme v base," napísal Kočner Bödörovi po vražde. Komunikácia odhaľuje "Kočnerov svet"
01 | 08 | 2019 I Peter Bachan


Denník N píše o tom, ako úradný záznam komunikácie Kočnera s Norbertom Bödörom odhaľuje Bödörove "schopnosti" zabezpečiť výsledok v trestných veciach aj podporu Smeru.







Po tom, ako sa polícii podarilo rozšifrovať vymazané správy Mariána Kočnera, ktoré cez aplikáciu Treema posielal mnohým ľuďom, sa začínal čoraz viac ukazovať, čo to bol ten "Kočnerov svet" zač.

Úradný záznam predložil súdu v kauze zmenky prokurátor Ján Šanta. Záznam opisuje komunikáciu Mariana Kočnera a Norberta Bödöra, priložená bola ale iba jedna príloha, ktorá súvisí s kauzou zmenky.

"KOČNEROVINY" Z THREEMY: "Papier, na ktorý sme robili slinoviny u teba neostal žiaden?" pýtal sa Agha
Denníku N sa podarilo získať časti Kočnerovej komunikácie cez aplikáciu Threema. Správy sú súčasťou súdneho spisu kauzy zmenky. K dispozícii ju majú už niekoľko dní Kočner, Rusko aj Agh. Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Polícia má k dispozícii aj správy, kde Kočner posielal Petrovi Tóthovi osobné údaje zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Správy sú z 3. októbra 2017. „Ján Kuciak, Veľká Mača 558, Galanta,“ napísal Kočner Tóthovi.

Peter Tóth sledoval novinárov pre Mariána Kočnera a tvrdí, že nevedel, že sa bude vraždiť. Podľa jeho slov to robil kvôli pripravovanému portálu Na pranieri, ktorý mal riešiť osobný život novinárov za účelom vyťahovania špiny. Sledovanie novinárov aktuálne vyšetruje NAKA.

Polícia tiež má správy, kde si Kočner pýta od Bödöra informácie o Kuciakovi. „Je zrejmé, že Norbert Bödör viackrát zabezpečoval pre Mariana Kočnera lustrácie v policajných evidenciách,“ cituje Denník N políciu v úradnom zázname. Bödör popiera akékoľvek spájanie s vraždou, nepriznal sa dokonca ani k lustrovaniu novinárov.

Tento prípad vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra, ktorá podozrieva bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Ten si teraz trúfa na veľkú politiku. Čítajte viac:

GAŠPAR NA KANDIDÁTKE SMERU? Pretláčať ho má Fico, hovorca strany to tiež nevylúčil. A čo Pellegrini?
Bývalý premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico chce bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara na kandidátke Smeru, píšu Aktuality.sk. Čítať ďalej
31 | 07 | 2019 | Peter Bachan


„Obsahom ďalšej komunikácie sú najmä reakcie na zverejnené informácie k vražde v médiách, snahy Mariana Kočnera získať prostredníctvom Norberta Bödöra informácie z vyšetrovania prípadu a tiež snaha o získanie zvukovej nahrávky telefonátu, počas ktorého sa mal Marian Kočner vyhrážať poškodenému Jánovi Kuciakovi,“ cituje denník N policajný záznam.

Potvrdzujú sa aj prepojenia na vládnu stranu Smer-SD. Vzťahy Fica a Bödöra sú verejne známe, dokonca súkromne navštívil aj jeho firemný večierok.

„Je zrejmé, že Kočner koná spoločne s Norbertom Bödörom v prospech politickej strany Smer. Podľa komunikácie je ochotný vždy pomáhať Robertovi Ficovi, je mu verný, obetuje sa pre Smer, navrhuje a podniká kroky na to, aby sa strana Smer udržala pri moci, a to aj za vlastné peniaze, ako napríklad ovplyvňovanie verejnej mienky prostredníctvom médií, snaha o ovplyvňovanie rôznych politických postov, k čomu mu napríklad slúžili aj informácie, ktoré dokázal získať ešte pred ich medializáciou,“ píše sa ďalej v článku.

Po vražde sa Kočner bál o budúcnosť strany Smer. „Negatívne hodnotil niektoré kroky zo strany Roberta Fica, ktoré mali oslabiť pozíciu tejto strany, navrhuje plán, ako sa udržať pri moci, lebo inak, ako sám uviedol: ‚Všetci skončíme v base‘,“ píše za v závere doteraz zverejnenej správy o komunikácii.

Nakoniec mal pravdu, teda z časti - aktuálne je v base zatiaľ len on. Kedy sa k nemu pridajú ďalší je zrejme už len otázkou času.

Kiska hovorí o mafiánskom štáte, Kočner a Bodör mali ovládať políciu
Exprezident Andrej Kiska hovorí o mafiánskom štáte počas vlády Smeru-SD. Marian K. a nitriansky podnikateľ Norbert Bödör mal podľa Kisku mať "pod palcom" políciu a zneužívať ju v prospech Smeru-SD. Kiska to uviedol na sociálnej sieti v reakcii na... Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | TASR


„Z komunikácie je zrejmé, že sa výraznou mierou snažil o trestné stíhanie a diskreditáciu najmä Daniela Lipšica (Lipstein, Gambino), Igora Matoviča, Borisa Kollára (vlekár) a Andreja Kisku,“ opisuje polícia komunikáciu v úradnom dokumente.

6. januára 2018 napríklad Kočner napísal Bödörovi: „Toho Lipsteina musíme tento rok dotiahnuť,“ napísal Kočner 6.1.2018 Bödörovi. „To na 100 percent,“ odpísal mu.

„Vlekár nemôže ísť do ďalších volieb“, píše ďalej Kočner. Myslel tým predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára. K téme čítajte viac:

Kočner chcel odstaviť Kollára, "kauza" Čistý deň mu vtedy nevyšla. Ten teraz reaguje na "Kočneroviny"
Organizovaná zločinecká skupina cieľavedome zneužívala policajnú moc, niektorých okresných prokurátorov, sudcov a podsvetie na to, aby diskreditovala nepohodlných politikov, povedal pre TASR predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár v reakcii na... Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | Redakcia, TASR