Pokusy o samovraždy mladých rastú, poradňa žiada o podporu
04 | 08 | 2019 I SITA

Na internetovú poradňu IPčko sa za prvý polrok 2019 obrátilo 913 mladých ľudí zo Slovenska s úmyslom spáchať samovraždu. Z toho 301-krát išlo o akútnu krízovú situáciu, kedy bol ohrozený ich život a zdravie.


Ako pre agentúru SITA uviedol programový riaditeľ občianskeho združenia IPčko Marek Madro, psychológovia z tejto internetovej linky dôvery zaznamenali, že od začiatku roka počet kontaktov so zúfalými tínedžermi narástol. K téme samovraždy sa totiž prihlásilo o 21 percent ich klientov viac než minulý rok. Takýmto mladým ľuďom IPčko denne a bezplatne zachraňuje životy už siedmy rok.

Zámerom poradne je byť tu najmä pre mladých ľudí, ktorí sa nachádzajú v náročných životných situáciách. Na to, aby im mohli stabilnejšie pomáhať, internetová poradňa potrebuje finančnú podporu. Naplneniu tohto cieľa môžu pomôcť aj občania prostredníctvom darcovského portálu Dobrá krajina.

IPčko od roku 2012 prevádzkuje online poradňu, kde mladým ľuďom poskytuje anonymné bezplatné psychologické a sociálne poradenstvo prostredníctvom chatu a e-mailu.

Počet samovrážd na Slovensku vzrástol, štyri samovraždy spáchali vlani aj deti
Počet samovrážd vlani oproti predchádzajúcemu roku stúpol. V roku 2018 na Slovensku ukončilo život samovraždou 533 osôb, čo je o 27 viac ako predvlani. Vyplýva to z najnovších štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Podľa... Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | SITA


„Mladí prichádzajú k nám na internetovú poradňu IPčko.sk, lebo príliš často nemajú nikoho, kto by ich vypočul bez kritizovania, či poučovania. Blízki na nich nemajú čas, kamaráti majú svoje problémy a ísť za odborníkom je krok, na ktorý treba príliš veľa sily, odvahy a aj peňazí,“ uviedlo občianske združenie IPčko na darcovskej platforme.

Mladí IPčko oslovujú, keď majú strach, úzkosti a depresívne myšlienky, ale aj keď prežívajú problémy vo vzťahoch a v rodinách, v škole, v práci. Združenie upozorňuje, že často nevidia iné východisko, len v ublížení samým sebe.

Internetovú poradňu pre mladých IPčko.sk, združenie prevádzkuje online každý deň od 07:00 do 00:00 cez chat. Následne môžu napísať na e-mail. Odborne a ľudsky sa im venujú psychológovia a sociálni pracovníci, ktorí to robia vo svojom voľnom čase a úplne zdarma.

Za čas existencie linky odborníci komunikovali cez internet už viac ako so 110-tisíc mladými ľuďmi. Za prvých šesť mesiacov tohto roka poskytli 7 832 chatových konzultácií a 2 189 konzultácii prostredníctvom e-mailu. IPčko je členom Asociácie liniek pomoci a Koalície pre deti Slovensko.

Podľa najnovších štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) v roku 2018 na Slovensku ukončilo život samovraždou 533 osôb, čo je o 27 viac ako predvlani. Ukončiť svoj život samovraždou sa rozhodli najčastejšie ľudia vo veku 50 až 59 rokov a dlhodobo si častejšie dobrovoľný odchod zo sveta volia muži.

Štatistika zachytáva aj štyri samovraždy maloletých detí (dvaja chlapci a dve dievčatá) a 15 samovrážd mladistvých vo veku 15 až 19 rokov (11 z nich boli chlapci).

Priemerná dĺžka života v USA už tri roky za sebou klesá, môžu za to drogy a samovraždy!!!
Napriek pôsobivým výdavkom na zdravotnú starostlivosť zaznamenali tretí rok po sebe v Spojených štátoch pokles priemernej dĺžky života, uviedla americká televízia CNBC. Čítať ďalej
13 | 07 | 2019 | František Németh