Mečiarov syn má v Spojených štátoch impérium s nehnuteľnosťami. Nitky vedú až k financovaniu Elektry
04 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Ešte v roku 2002 informoval týždenník Plus 7 Dní o nehnuteľnostiach Mečiarovho syna Michala, ktoré mal za oceánom v Spojených štátoch. Minulý rok priniesol nové informácie, ktoré poukazujú na jeho impérium.


"Čerešničkou na torte je miliónová hacienda pod vrchom Mount Diablo. Nasucho neostalo ani ďalšie príbuzenstvo. Horskú chatu pri jazere Tahoe v Nevade si pred časom kúpila svokra Michala Mečiara Anastázia. Za milión a v hotovosti," píše sa v úvode článku.

MEČIAR JE SPÄŤ: Stranu predstaví v septembri, nevylúčil spoluprácu s Harabinom
Bývalý premiér a predseda HZDS Vladimír Mečiar poskytol rozhovor pre Plusku, kde ohlásil svoj veľký comeback do veľkej politiky. Nevylúčil ani spoluprácu so sudcom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom. Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Zhruba štyridsaťtisícové mesto Danville, kprezývané Srdce San Ramon Valley, v okrese Contra Costa v Kalifornii. Prémiové bývanie v jednom z najdrahších štátov v USA na úpätí hory Mount Diablo, ktorý bol ešte v osemdesiatych rokoch minulého storočia ospalou dierou. Neskorší boom nových technológií v Silicon Valley však priniesol nových obyvateľov ochotných investovať milióny dolárov do luxusných usadlostí s dobrou dostupnosťou do San Francisca.

Podľa rebríčka magazínu Business Insider je Danville štrnástym najbohatším sídlom v Spojených štátoch amerických a nachádzajú sa tam najdrahšie nehnuteľnosti v celej krajine.

Wikipédia uvádza, že až 78 percent danvillských domácností má príjem minimálne v šesťmiestnych cifrách.

"Práve tu si Michal Mečiar s manželkou Erikou kúpili rodinnú vilu. Usadlosť na Saddleback Place 43 so zastavanou plochou vyše 400 štvorcových metrov leží na 62-árovom pozemku, súčasťou je napríklad bazén. Prístupová cesta k vile je privátna, vjazd do rezidenčného komplexu Saddleback at Blackhawk uzatvára veľká kovová brána. Za ňu sa dostanú iba majitelia obydlí, ktorých ceny sa šplhajú k mnohým miliónom. Hodnota vily manželov Mečiarovcov so štyrmi spálňami a štyrmi kúpeľňami je 1,9 milióna amerických dolárov. Nekupovali ju v hotovosti, brali si na ňu hypotéku v sume 180 750 dolárov," píše sa ďalej v článku.

Syn Vladimíra Mečiara Michal Mečiar odišiel do Spojených štátov ešte v deväťdesiatych rokoch, keď jeho otec Vladimír pôsobil ako premiér. V auguste 1998 sa Michal v Amerike oženil s Erikou Szegedyovou, dcérou emigrantov Ladislava a Anastázie Szegedyovcov.

Černák bol vraj pripravený zabiť Lexu aj Mečiara. Markíza získala záznam z konfrontácie bývalých bossov
Údajný šéf bývalých sýkorovcov tvrdí, že Mikulášovi Černákovi dal pred jeho zadržaním echo. Ten mal odvetiť, že keď bude treba, „dá dole" Lexu aj Mečiara. Vyplýva to zo záznamu z konfrontácie, ktorý má televízia Markíza k... Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Jej rodičia žili v meste Concord na Will­crest Drive v malom, pomerne úbohom predmestskom drevenom domčeku. Manželia Szegedyovci sú známi vďaka kauze financovania rekonštrukcie Mečiarovej vily Elektra v Trenčianskych Tepliciach.

Mečiar vtedy tvrdil, že na vilu dostal pôžičku v sume 9 miliónov korún od Štiavnických strojární, kde bol spolumajiteľom svokor jeho ďalšieho syna Vladimíra mladšieho Jozef Fabián. Túto pôžičku o pár dní splatil v hotovosti ďalší svat Ladislav Szegedy

Plus 7 Dná sa vtedy vybral do terénu - ako sami uvádzajú, Szegedyovcov išli vtedy vyhľadať priamo až do Kalifornie. "Vidiac drevený baráčik na predmestí, ťažko sme dokázali uveriť, že by v ňom žil bohatý americký strýčko, ktorý obratom vytiahne z kešene v prepočte zhruba 300-tisíc dolárov. Ak by sme tomu aj uverili, otázka by potom znela, prečo ich, prepána, nevrazil do vlastného bývania," uvádza sa ďalej v článku.

Michal Mečiar si podľa Plus 7 Dní spolu s manželkou kúpili rodinnú vilu v Antiochu s hypotékou na 400-tisíc dolárov. K tomu si mali prikúpiť dve chaty pri Lake Tahoe na Tamarack Avenue, novopostavený apartmán v meste Reno v štáte Nevada takmer za pol milióna dolárov a rodinnú rezidenciu vo Fernley v štáte Nevada v hodnote 200-tisíc dolárov.

Danko: Verejné obstarávania a stavebný zákon potrebujú zmeny
Verejné obstarávania a stavebný zákon potrebujú zmeny. Myslí si to predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) v súvislosti s problémami pri rekonštrukcii vysokoškolských internátov v bratislavskej Mlynskej doline. Pomohlo by podľa neho... Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | TASR


Svokra Mečiarovho syna Anastázia si taktiež prilepšila - kúpila si horskú chatu na Tamarack Avenue na kalifornskom brehu Lake Tahoe v lokalite New Bijou Park, ktorá má hodnotu vyše milióna amerických dolárov. Za nehnuteľnosť približne na trinásťárovom pozemku podľa výpisu z registra zaplatila v hotovosti, informuje Plus 7 Dní.

Michal Mečiar mal v tom čase zálusk aj na kariéru diplomata. Keď sa týždenník pýtal na to, čo robil na MZV, dostali nasledovnú odpoveď: „Michal Mečiar bol v období od 2. 3. 2007 do 31. 10. 2007 zamestnaný na MZV SR v dočasnej štátnej službe na dobu určitú ako odborník plniaci úlohy pre člena vlády, v Kancelárii ministra ZV SR Jána Kubiša. Z rodinných dôvodov sa 31. 10. 2007 funkcie písomne vzdal a ukončil štátnozamestnanecký pomer,“ cituje reakciu ministerstva Plus 7 Dní.

Po návrate do Ameriky sa spolu s manželkou nasťahovali do rezidencie v Danville v hodnote necelých dvoch miliónov dolárov. V "Gated Community", teda uzatvorenej komunite v areáli je dokopy 53 rodinných domov. Veľkosti pozemkov sú rozličné - najmenšie majú približne pol hektára, väčšie aj zopár hektárov.

"Ponúkajú svojim obyvateľom absolútne súkromie s výhľadom na Mount Diablo a kopce East Bay. Súčasťou areálu je privátny country klub s golfovým ihriskom. Členom klubu sa možno stať iba na základe osobného pozvania, majitelia nehnuteľností v Saddlebacku sú členmi klubu automaticky. Každý z prichádzajúcich hostí, ktorí nebývajú v komplexe, musí byť zaregistrovaný," uvádza sa na konci článku.

Cez Slovensko leteli ruské obrnené transportéry. Ministerstvá sa teraz vyhovárajú jedno na druhé
Slovensko, spolu s ďalšími susednými štátmi, povolili prelet ruským civilným lietadlám, ktoré mali prenášať vojenský materiál do Srbska, informuje portál Politico.eu a denník SME. Čítať ďalej
03 | 08 | 2019 | Peter Bachan