KISKA ODMIETA ZAPLATIŤ: Pre pokutu od parlamentného výboru sa obracia na Ústavný súd
04 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Bývalý prezident a šéf novovznikajúcej strany Za ľudí Andrej Kiska odmieta zaplatiť pokutu, ktorú mu v máji udelil parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, informuje Glob.sk.


Glob sa odvoláva na ich informácie z výboru NR SR, že sa Kiska kvôli pokute obrátil na Ústavný súd.

Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií v máji rozhodol, že bývalá hlava štátu má zaplatiť pokutu vo výške troch prezidentských platov. Dôvodom pokuty má byť, že vtedajší prezident „nepriznal záväzok voči spoločnosti KTAG“. Kiska ale akékoľvek záväzky odmieta.

O Kiskovi a KTAG čítajte viac:

Kiska "bojuje so zlom", no sám ho predstavuje. Usvedčujú ho Levočské strojárne, Istrobanka aj KTAG
Je už viac ako isté, že Andrej Kiska zanechá hlbokú stopu v pamäti ľudí. Doterajší slovenskí prezidenti boli šedé, nevýrazné osobnosti, pri ktorých bol postoj buď neutrálny až väčšinou kladný, alebo naopak. Pri Kiskovi sa však mienka veľkej časti... Čítať ďalej
30 | 04 | 2019 | Aneta Leitmanová


Túto informáciu pre Glob.sk potvrdil aj podpredseda Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií Róbert Puci, ktorý je poslancom za vládny Smer. Výbor bol o tejto veci informovaný právnym zástupcom Kisku.

Výbor v máji konal na základe stanovísk, ktoré dostal od finančnej správy, KTAG a Andreja Kisku. “Vychádzali sme zo sumáru toho všetkého. Aj daňový úrad, aj KTAG uviedli vo svojich stanoviskách, že firma hradila faktúry za prezentáciu osoby Andreja Kisku,” cituje Glob.sk podpredsedu výboru.

“Došlo k vzniku určitého záväzku, ktorý nám nikto nechcel vysvetliť,” uviedol Puci ešte v máji. Záväzok má vyplývať z toho, že firma KTAG vyplácala za Andreja Kisku faktúry. Výboru však nikto oficiálne neoznámil, na základe akého právneho aktu boli tieto faktúry preplácané, ani to, ako prišlo k ich vyrovnaniu.

To ale nie je jediný finančný škandál exprezidenta Andreja Kisku. Čítajte viac:

Kiskove meno je aj v najväčšej českej plynárenskej kauze. Bol akcionárom firmy, ktorá lieta v podvodoch
Ako sa pražská plynárenská spoločnosť dostala k firmám, s ktorými uzavrela obchody v hodnote viac než 1,1 miliardy českých korún, a následne spôsobili škody značného finančného charakteru? Český Seznam odhalil detaily vďaka dokumentom z finančnej... Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Kiska aj naďalej stále svoje záväzky voči firme KTAG odmieta. Podľa Globu to uviedol aj v stanovisku, ktoré mal poskytnúť Výboru pre nezlučiteľnosť funkcii. Podľa neho bolo jeho oznámenie o majetkových pomeroch úplné a obsahovalo všetky požadované náležitosti.

Ešte v máji sa Kiska cez svojho vtedajšieho hovorcu vyjadril, že „nikdy nemal záväzok voči KTAG, čo je verejne dostupná informácia v registri účtovných závierok. Ide teda o čisto politické rozhodnutie,” cituje Glob.sk bývalého prezidenta.

Andrej Kiska bol pred vstupom do prezidentského paláca konateľom firmy KTAG. Firma taktiež odmieta existenciu akýchkoľvek záväzkov.

Ku Kiskovej strane Za ľudí čítajte viac:

Pozrite si prierez novou Kiskovou stranou Za ľudí. Sú tam aj ľudia s pochybnou minulosťou
Tlačová konferencia bývalého prezidenta Andreja Kisku, na ktorej predstavil svoju stranu Za ľudí, sa uskutočnila v pondelok v Banskej Bystrici, ktorú označil za "srdce krajiny". Pripomenul, že práve tu sa začalo Slovenské národné povstanie.... Čítať ďalej
17 | 06 | 2019 | Alexander Adamecký