Kiskove meno je aj v najväčšej českej plynárenskej kauze. Bol akcionárom firmy, ktorá lieta v podvodoch
24 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Ako sa pražská plynárenská spoločnosť dostala k firmám, s ktorými uzavrela obchody v hodnote viac než 1,1 miliardy českých korún, a následne spôsobili škody značného finančného charakteru? Český Seznam odhalil detaily vďaka dokumentom z finančnej kontroly, medzi ktorými sa objavilo aj meno Andrej Kiska.


Medzi firmami a ich aktérmi, s ktorými obchodovala Pražská plynárenská (PP), sa objavil nový objekt záujmu. O túto mestskú spoločnosť sa teraz zaujíma Špecializovaný finančný úrad a česká polícia, ktorá celý prípad vyšetruje.

PP je stopercentne vlastnená mestom Praha. Počas roku 2015 uzatvorila obchody v sume, ktorá prevyšuje 1,1 miliardy českých korún, čo je v prepočte 43,1 milióna eur.

FICO V NAJNOVŠOM VIDEU: Zvláštne, ale súhlasím s Matovičom v otázke ľudí zo "Slušného Slovenska"
Róbert Fico na sociálnej sieti uverejnil video, kde prekvapujúco súhlasí s Matovičom v pohľade na Iniciatívu Za Slušné Slovensko. Prinášame vám ho bez komentára. Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | Peter Králik


Spoločnosti, od ktorých nakupovala plyn, neodviedli daň dokopy cez 220 miliónov českých korún. Pražská plynárenská teraz tvrdí, že sa stala obeťou podvodov.

Špecializovaný finančný úrad zistil, že firmy B&A Capital Trading a Synergy corporate solutions, ktoré sú v kauze zapletené, boli odporučené Pražskej plynárenskej brokerskou spoločnosťou 42 Financial Services.

"Dohadovač" spoločnosti 42 Financial Services mal podľa PP posunúť spoločnosti B&A Capital Trading kontakt na túto mestskú spoločnosť. Tá bola následne kontaktovaná obchodným manažérom spoločnosti B&A.

Sulík: Opozícia by sa nemala naháňať za dohodami, kompromisy prídu po voľbách
Opozičné strany by sa nemali naháňať za spoluprácami a dohodami, tvrdí to predseda opozičnej SaS Richard Sulík. Diskusiám o spolupráci sa nevyhýba, kompromisy sa však podľa neho robia po voľbách. Je presvedčený o tom, že po budúcoročných voľbách... Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | TASR


Tento manažér rokoval so zástupcom PP na adrese, ktorá je v tomto prípade veľmi dôležitá - Klimentská 46, Praha. "Úplnou náhodou" na tej istej ulici sídli aj brokerská spoločnosť 42 Financial Services.

42 Financial Services odporučila PP aj ďalšiu spornú firmu - Synergy corporate solutions  - v apríli 2015. Všetko to uviedla samotná Pražská plynárenská vo vyjadrení pre Špecializovaný finančný úrad.

No a dostávame sa k jadru veci. Vo firme 42 Financial Services pôsobil v rokoch 2008 až 2014, teda ešte pred tým, než sa udiali vyšetrované obchody, ako akcionár tejto spoločnosti aj bývalý prezident Andrej Kiska.

To, že už v tom čase bol prezidentom a nepôsobil v spomínanej akciovke, však neznamená, že "česť" Kiskovcov ostala nepoškvrnená. V dobe spomínaných obchodov patrila firma Rastislavovi Živorovi. Ten bol bratom Kiskovej manželky, minulý rok však náhle zomrel. Firmu po ňom prebrala Lucia Živorová.

Kiska "bojuje so zlom", no sám ho predstavuje. Usvedčujú ho Levočské strojárne, Istrobanka aj KTAG
Je už viac ako isté, že Andrej Kiska zanechá hlbokú stopu v pamäti ľudí. Doterajší slovenskí prezidenti boli šedé, nevýrazné osobnosti, pri ktorých bol postoj buď neutrálny až väčšinou kladný, alebo naopak. Pri Kiskovi sa však mienka veľkej časti... Čítať ďalej
30 | 04 | 2019 | Aneta Leitmanová


42 Financial Services podľa ich slov nesprostredkovala obchody medzi Pražskou plynárenskou a spoločnosťami B&A Capital Trading či Synergy corporate solutions. Seznamu to napísala samotná firma prostredníctvom e-mailu.

Keď im redakcia Seznamu následne odoslala odpoveď, kde uvádzala konkrétne detaily tohto obchodu, tak im spoločnosť odpísala, že viac informácii im ani nemôžu poskytnúť, lebo nie je oprávnená a je viazaná obchodným tajomstvom.

Seznam nepochodil ani u Pražskej plynárenskej, ktorá taktiež odvetila, že situáciu nemôže komentovať.

Polícia už dokonca obvinila jednu osobu, ktorá sa podieľala na obchode medzi PP a B&A. Tento obchod presahoval sumu 970 miliónov českých korún, spôsobená škoda mala byť cez 200 miliónov.

ČAS SA KRÁTI: Kiska zatiaľ odmieta koalíciu s PS+Spolu, radšej zbiera podpisy
Poslanec Národnej rady a predseda strany Spolu-OD Miroslav Beblavý v rozhovore pre Topky prezradil, v akom stave sú rokovania medzi stranami PS-Spolu a exprezidentom Andrejom Kiskom. Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Firma B&A Capital Trading vznikla v októbri 2014. Jediným konateľom je Shavez Ijaz Awan, ktorý uviedol jeho bydlisko v New Yorku. Ako jediný mal dispozičné práva k bankovému účtu.





Špecializovaný finančný úrad zistil, že peniaze, ktoré PP platila B&A Capital Trading, boli obratom posielané na účty iných spoločností v zahraničí. Českí finanční kontrolóri zistili, že išlo o dobre organizovanú skupinu.


Pražská plynárenská nakoniec sama priznala, že spoločnosť B&A Capital Trading nemala licenciu od českého Energetického regulačného úradu, bez ktorej nemôže obchodovať.

KISKA A SPOLUPRÁCA? Sadnime si, podpíšme to, vyzýva lídrov strán. Prišlo aj na "slušnosť"
Exprezident Andrej ​Kiska v utorok zverejnil video na svojej facebookovej stránke, kde hovoril aj o tom, s kým si spoluprácu vie a tiež nedokáže predstaviť. Čítať ďalej
03 | 07 | 2019 | Peter Bachan