SALVINI NEPOVOLÍ: Loď nemeckej mimovládky poslal na Maltu, aj keď bola pri Lampeduse
03 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Taliansko vyzvalo Maltu, aby sa postaralo o 40 migrantov na palube lode Alan Kurdi, ktorá patrí nemeckej mimovládnej organizácií Sea Eye. Tá stále márne čaká na povolenie na zakotvenie pri talianskom ostrove Lampedusa. Podľa talianskej pobrežnej stráže zaopatrenie migrantov náleží maltským úradom, hoci sa loď momentálne nachádza v talianskych vodách, informoval server DW.


"Hoci sa plavidlo nachádza pri ostrove Lampedusa, Malta je viac ako 20 hodín vzdialená. Neznesiteľný spor sa prenáša na ramená utečencov," oznámila mimovládka na Twitteri.

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini zakázal vstup lode do prístavu.

Mexická polícia zastrelila migranta zo Salvádora
Polícia v severomexickom štáte Coahuila zabila migranta zo Salvádora. Ako informovalo zariadenie pre migrantov v meste Saltillo, muža zastrelila štátna polícia v stredu počas zásahu proti migrantom, ktorí čakali na nákladný vlak smerujúci k... Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | SITA


Salvini zároveň podpísal príkaz nepovoliť zakotvenie španielskej lode MVO Proactiv Open Arms, kde sa aktuálne nachádza 123 zachránených migrantov, vrátane žien a detí.

Loď Alan Kurdi plávajúca pod nemeckou vlajkou vylovila migrantov z mora pri líbyjskom brehu východne od hlavného mesta Tripolis. O zakotvenie na Lampeduse usilovala neúspešne aj začiatkom júla, kedy bolo na jej palube 65 vylovených migrantov. Po dohovore s maltskými úradmi ich nakoniec vylodili na Malte.



Salvini ju teraz po ďalšom pokuse zakotviť s utečencami v talianskom prístave obvinil z "neustálej provokácie". "Už je to tu zas, nemecká mimovládna organizácia nedbá na medzinárodné právo," napísal v stredu na Twitteri. "Ja sa nevzdám."

Líbya zatvorí tri zadržiavacie strediská pre migrantov
Líbya plánuje uzatvoriť tri zo svojich najväčších zadržiavacích stredísk pre migrantov. Oznámil to líbyjský minister vnútra Fasí Bašagha. Ako v piatok informovala spravodajská stanica BBC, ide o zadržiavacie strediská v mestách Misuráta, Tádžúrá a... Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | TASR


Od začiatku roka sa Salvini odvoláva na zákon regulujúci vnútrozemskú a námornú plavbu a nevpúšťa lode neziskových organizácii s utečencami do talianskych teritoriálnych vôd. Odvoláva sa na národnú bezpečnosť.

Talianska vláda to argumentuje tým, že jej reštriktívne opatrenia viedli k zníženiu počtu pokusov o nelegálny vstup do krajiny, a tým aj k zníženiu migrantov v krajine, ktorá v skorších rokoch čelila veľkej migračnej vlne. Podľa štatistík UNHCR tento rok priplávalo do Talianska 3602 migrantov, za celý minulý rok ich bolo 23.370. Rok predtým ich dorazilo do Talianska cez more rekordný počet - 119.369 utečencov.

Rapper A$AP Rocky je už späť v Spojených štátoch
Americký rapper A$AP Rocky je už späť v Spojených štátoch. Švédsky súd ho v piatok prepustil z väzby spolu s dvoma jeho spoločníkmi, ale len do 14. augusta, keď vynesie nad nimi rozsudok za účasť v pouličnej bitke. Informovala o tom v sobotu... Čítať ďalej
03 | 08 | 2019 | TASR