Indické špeciálne jednotky zabili sedem maoistických povstalcov
03 | 08 | 2019 I TASR

Indické špeciálne jednotky zabili sedem maoistických povstalcov pri sobotňajšom útoku na ich tábor v džungli. Prestrelka trvala niekoľko hodín, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšiu políciu.


K operácii došlo v stredoindickom štáte Čhattísgarh, približne 70 kilometrov od tamojšej metropoly Rájpur.

"Dosiaľ sme našli na mieste sedem tiel," uviedol pre AFP nemenovaný policajný dôstojník. Dodal, že v tábore povstalcov našli aj zbrane a muníciu.

AFP poznamenala, že Čhattísgarh je bohatý na nerastné suroviny, ale patrí medzi najchudobnejšie štáty v Indii; a povstalci sa domáhajú väčších práv na pôdu a zdroje.

Povstalci inšpirovaní čínskym komunistickým revolucionárom Mao Ce-tungom bojujú proti indickej federálnej vláde už viac ako štyri desaťročia, pričom požadujú pôdu pre nájomných roľníkov a chudobných obyvateľov. Tisíce ich bojovníkov operujú v 20 z 28 štátov Indie. Indické úrady označujú maoistických vzbúrencov za najväčšiu vnútornú hrozbu pre bezpečnosť krajiny.

Nová zmluva o jadrových zbraniach by mala zahŕňať Rusko aj Čínu, prehlásil Trump
Akákoľvek nová zmluva proti hromadeniu jadrových rakiet (zbraní) by mala zahŕňať Rusko aj Čínu, vyhlásil v piatok americký prezident Donald Trump. Uviedol to po tom, čo USA oficiálne odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho... Čítať ďalej
03 | 08 | 2019 | TASR