RADÍME: Živnostníci s paušálnymi výdavkami si dane rekreačnými poukazmi neznížia

Živnostníci s paušálnymi výdavkami si rekreačnými poukazmi základ dane neznížia. Upozorňuje na to Radovan Ihnát zo Slovenskej komory daňových poradcov (SKDP). Podľa zákona o dani z príjmov sú totiž v paušálnych výdavkoch zahrnuté všetky výdavky živnostníka okrem zaplateného poistného a príspevkov, ktoré je povinný platiť v súvislosti s dosahovaním príjmov zo živnosti.


"Ak samostatne zárobkovo činná osoba uplatňuje paušálne výdavky, tieto výdavky na rekreáciu nebude môcť efektívne daňovo využiť,“ dodal pre agentúru SITA Ihnát.

Iné je to však v prípade živnostníkov a ďalších samostatne zárobkovo činných osôb, ktorí si uplatňujú skutočne vynaložené výdavky. Ak nie sú zároveň zamestnaní a nemajú nárok na preplatenie dovolenky, majú právo na zníženie svojho základu dane v sume 55 % výdavkov na rekreáciu za rovnakých podmienok, ako v prípade zamestnancov.

"Musí ísť o pobyt na Slovensku spojený s dvoma prenocovaniami, musí existovať faktúra z hotela alebo ubytovacieho zariadenia s menom samostatne zárobkovo činnej osoby a okrem toho samostatne zárobkovo činná osoba nesmie získať príspevok na rekreáciu v pozícii zamestnanca,“ konštatuje Ihnát.

Zároveň v prípade samostatne zárobkovo činných osôb platí, že ak si chcú znížiť daňový základ o časť výdavkov na rekreáciu, musia podnikateľskú činnosť vykonávať najmenej dva roky. "Do daňovo efektívnych výdavkov si môže uplatniť 55 % oprávnených výdavkov na rekreáciu, maximálne však sumu 275 eur,“ dodal Ihnát.

RADÍME: V Chorvátsku sprísňujú pokuty za najzávažnejšie dopravné priestupky
Od začiatku augusta nadobudla v Chorvátsku účinnosť novela zákona o cestnej premávke, ktorá sprísňuje sankcie za najzávažnejšie dopravné priestupky, ako je jazda na červenú, šoférovanie v protismere alebo jazda bez vodičáku. Čítať ďalej
03 | 08 | 2019 | SITA