NKÚ: Chcú zriadiť parlamentný kontrolný výbor, vzorom má byť český model
02 | 08 | 2019 I SITA

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) chce na pôde Národnej rade Slovenskej republiky zriadiť kontrolný výbor. Na dnešnej tlačovej besede o tom informoval predseda NKÚ Karol Mitrík. Za vzor dal pritom Českú republiku, kde obdobný výbor zriadili ešte v roku 2006.


„Zoznámili sme sa s fungovaním tohto výboru. Zmapovali sme fungovanie aj v okolitých štátoch. Najvýhodnejšie sa mi zdá kopírovať model od českých susedov," dodal Mitrík. Podľa neho bez kontroly nie je možné riadiť štát. „Neviete, či napredujete, alebo sa vraciate naspäť. Kontrolný výbor by mal prispieť k lepšiemu riadeniu štátu," vysvetlil šéf kontrolného úradu.

V prípade, že by bol výbor na pôde parlamentu zriadený, za účasti ministrov či štatutárnych predstaviteľov kontrolovaného subjektu by tam boli povinne prerokovávané záverečné správy z kľúčových kontrolných akcií NKÚ.

Prezident českého NKÚ Miloslav Kala priblížil, že ich parlamentný výbor kontroluje, či vláda plní to, čomu sa zaviazala. „S výborom máme dobré skúsenosti. Nekomplikuje vládnutie. Väčšie zastúpenie majú opozičné strany. Výbor rokuje za účasti verejnosti i zástupcov kontrolného úradu," vysvetlil.

Rast štátnych výdavkov v tomto roku ťahá okrem splátky stíhačiek aj zvyšovanie platov
Rýchly rast hotovostných štátnych výdavkov v tomto roku podporuje okrem splátky za stíhačky aj valorizácia miezd v štátnej správe či navyšovanie transferov obciam. Konštatuje to analytik verejných financií v Rade pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ)... Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | SITA


Predseda Kontrolného výboru poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Roman Kubíček odporučil, aby Slovensko výbor na pôde NR SR zriadilo.

Mitrík v nedávnom rozhovore pre agentúru SITA uviedol, že najvyššou kontrolnou inštitúciou v štáte je parlament a túto jedinečnú kompetenciu by si nemal nechať zobrať. „Súčasný stav nie je dobrý, lebo rozpočet a vecné využitie verejných, európskych financií musí byť podľa mňa pod ešte väčším drobnohľadom zákonodarného zboru. Aj preto už piaty rok volám po zriadení kontrolného výboru. Záverečné správy z kľúčových kontrolných akcií nášho úradu by mali byť povinne prerokovávané v tomto výbore za účasti ministrov či štatutárnych predstaviteľov kontrolovaného subjektu,“ priblížil Mitrík.

Takto to podľa neho funguje v Česku, Maďarsku či Poľsku, kde napríklad tretinu kontrolných akcií navrhuje kontrolný výbor parlamentu, ktorého zloženie vychádza z paritného zastúpenia strán zvolených do parlamentu. „Počas môjho štvorročného pôsobenia v pozícii predsedu NKÚ sme na základe uznesenia parlamentu vykonali len dve akcie, kontrolu v Slovenských elektrárňach a na úrade detskej ombudsmanky,“ objasnil Mitrík.

Najčastejšie idú Slováci do invalidného dôchodku pre nádory
Najčastejšími ochoreniami, ktoré v prvom polroku tohto roka viedli k uznaniu invalidity s mierou poklesu vykonávať zárobkovú činnosť nad 70 %, boli nádorové ochorenia. Pri 2 703 novouznaných invaliditách bolo až 1 394 z nich práve z dôvodu... Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | SITA