Rast štátnych výdavkov v tomto roku ťahá okrem splátky stíhačiek aj zvyšovanie platov
02 | 08 | 2019 I SITA

Rýchly rast hotovostných štátnych výdavkov v tomto roku podporuje okrem splátky za stíhačky aj valorizácia miezd v štátnej správe či navyšovanie transferov obciam. Konštatuje to analytik verejných financií v Rade pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Pavol Majher. Hotovostné výdavky štátneho rozpočtu pritom ku koncu júla medziročne stúpli o takmer 1,3 mld. eur, čo sa podpísalo aj pod vyše miliardové medziročné navýšenie schodku štátneho rozpočtu na viac ako 1,4 mld. eur.


"Hotovostné výdavky štátneho rozpočtu rástli vo všetkých položkách ekonomickej klasifikácie. Kompenzácie zamestnancov, teda výdavky na mzdy a poistné, rástli medziročne o viac ako 14 %, čo súvisí s valorizáciou platov vo verejnom sektore," uviedol pre agentúru SITA Majher.

Zároveň upozorňuje na vyše štvrtinový medziročný nárast výdavkov na tovary a služby na 900 mil. eur, čo je najvyššia úroveň od roku 2008. Nárast investícií bol spôsobený najmä zálohovou platbou za stíhačky vo výške viac ako 450 mil. eur, objem ostatných investícií podľa Majhera poklesol.

"Medziročne o 7 % rástli aj bežné transfery najmä z titulu navyšovania transferov obciam na dofinancovanie vplyvu legislatívnych opatrení," dodal analytik RRZ s tým, že ide najmä o dofinancovanie valorizácie platov či príspevok na obedy. V tomto roku výrazne rastú aj kapitálové transfery. Medziročne boli vyššie o 27 % najmä vďaka rýchlejšiemu čerpaniu európskych fondov.

Štát bude obchodné reťazce neplatiace pokuty exekuovať
Rakúsky obchodný reťazec začal svojvoľne ignorovať slovenský zákon Nová právna úprava už neumožňuje špekulatívne odďaľovať zaplatenie pokút Novela zákona o potravinách bola schválená Národnou radou Slovenskej republiky. Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | SITA


Ako však dodáva Majher, hotovostné hospodárenie štátneho rozpočtu tvorí iba časť salda celej verejnej správy. "Hoci vývoj hotovostných zostatkov zverejňovaný ministerstvom financií môže poukazovať na niektoré dôležité trendy a riziká, pre komplexný pohľad je potrebné zohľadniť aj hospodársky výsledok ostatných subjektov verejnej správy, napríklad obcí, vyšších územných celkov či Sociálnej poisťovne," konštatuje.

Na výslednú rozpočtovú bilanciu verejnej správy však vplývajú aj metodické úpravy pri prechode z hotovostnej na akruálnu evidenciu. To napríklad spôsobí, že platby za stíhačky sa v rozpočte verejnej správy na akruálnom princípe prejavia až v čase ich reálneho dodania. Napriek tomu rozpočtová rada vo svojom aktuálnom rozpočtovom semafore identifikovala riziká aj pre saldo verejnej správy v tomto roku na úrovni takmer jednej miliardy eur.

Schodok štátneho rozpočtu ku koncu júla dosiahol 1,426 mld. eur. Hoci sa medzimesačne znížil o 66 mil. eur, oproti rovnakému obdobiu minulého roka stúpol až o vyše miliardu eur. Sedemmesačné výdavky štátneho rozpočtu stúpli o 15,3 % na 9,571 mld. eur. Príjmy rozpočtu na druhej strane rástli medziročne iba o 2,9 % na 8,144 mld. eur. Na celý tento rok štátny rozpočet počíta s príjmami 15,498 mld. eur, výdavkami 17,539 mld. eur a schodok by tak mal dosiahnuť 2,041 mld. eur.

Najčastejšie idú Slováci do invalidného dôchodku pre nádory
Najčastejšími ochoreniami, ktoré v prvom polroku tohto roka viedli k uznaniu invalidity s mierou poklesu vykonávať zárobkovú činnosť nad 70 %, boli nádorové ochorenia. Pri 2 703 novouznaných invaliditách bolo až 1 394 z nich práve z dôvodu... Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | SITA