Putin nariadil armáde zapojiť sa do hasenia požiarov na Sibíri a Ďalekom východe
31 | 07 | 2019 I TASR

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil ministerstvu obrany, aby sa zapojilo do hasenia požiarov na Sibíri a Ďalekom východe. Informoval o tom v stredu Kremeľ.


"Ruský prezident Vladimir Putin po preštudovaní si správy ministra pre mimoriadne situácie nariadil ministerstvu obrany, aby sa zapojilo do hasenia požiarov na Sibíri a na Ďalekom východe," uviedla tlačová služba Kremľa, ktorú citovala agentúra TASS.

Tlačová služba dodala, že prezident nariadil zachovať skupinu ozbrojených síl v Irkutskej oblasti až do odvolania.

Stav ohrozenia platí na celom území Irkutskej oblasti a Krasnojarského kraja, v dvoch okresoch Buriatskej republiky a v jednom okrese Jakutskej republiky.

Podľa ministerstva obrany bude do Krasnojarského kraja ešte v stredu vyslaných na pomoc desať lietadiel typu Il-76 a desať vrtuľníkov vojenského dopravného letectva.

V utorok prišiel do Krasnojarského kraja námestník ministra pre mimoriadne situácie Alexandr Čuprijan. Absolvoval zasadnutie na hlavnom regionálnom riaditeľstve ministerstva a zúčastnil sa na zasadaní krízovej komisie regionálnej vlády.

Čuprijan oznámil, že na Sibíri a čiastočne na Ďalekom východe horia tri milióny hektárov lesov a že požiare sa stále šíria. Zdôraznil, že aktívne lesné požiare nepredstavujú nebezpečenstvo pre miestnych obyvateľov a hospodárske zariadenia, ale ľudí trápi dym.

Požiare na Sibíri môžu spôsobiť katastrofu v Arktíde
Lesné požiare na ruskej Sibíri dosahujú veľké rozmery pravidelne, ich tohtoročný rozsah je však natoľko bezprecedentný, že môže mať dlhodobý vplyv na životné prostredie. Ochranári varujú pred katastrofou, pretože požiare - pohlcujúce milióny... Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | TASR