Alois Mačák a jeho šteklivé básne: Penis ako "flétnička" a "ruka šmátralka". Kto povedie rezort kultúry v Česku?
31 | 07 | 2019 I Ján Prokop

"Pod perinou stále niečo hľadáš, ruka šmátralka si pokoj nedá." Okolo českého ministerstva kultúry je v poslednej dobe poriadne horúco.


31. júla oficiálne končí minister kultúry za ČSSD Antonín Staněk. Nahradiť by ho podľa ČSSD mal ich straník Michal Šmarda, ale prezident Zeman je zatiaľ proti. Problémy niesu len s nástupcom, ale aj s dočasným zástupcom. Ktorý z námestníkov nakoniec bude ministrom? Je možné, že voľba padne na Aloisa Mačáka - námestníka rezortu kultúry, ktorý je zároveň autorom šteklivých básní.

"Tvoja postava je síce vnadná, ale cesta k Tebe nie je vôbec jednoduchá. Pod perinou stále niečo hľadáš, ruka šmátralka si pokoj nedá. Nachádzaš hroty skál a jaskynku, nevydýchneš si ani na chvíľku. Hľadanie je práca, čo ťa zrejme baví, všetko, aj chĺpky sa mu do pozoru stavajú." Touto básňou zaujal na sociálnych sieťach možný adept na zastupujúceho ministra kultúry Alois Mačák.

Súčasný politický a námestník na ministerstve kultúry Mačák , ktorý je predsedá aj odborárskeho výboru ŽNO OS KOVO Železiarne Prostějov, možno bude nakoniec poverený riadením rezortu, než sa rozhodne o plnohodnotnom nástupcovi Antonína Staňka (ČSSD), ktorý dnes vo svojej funkcii končí .

Staněk nekončí úplne dobrovoľne. Výmenu si priala ČSSD, na jeho miesto navrhla svojho podpredsedu Michala Šmarda . Ten sa ale zatiaľ príliš nepozdáva českému prezidentovi Milošovi Zemanovi  a tak sa rozhodnutie situácie, ktorá vznikla ešte v máji, stále vlečie. Zeman má od štvrtka dovolenku, o Staňkovom nástupcovi rozhodne najskôr v polovici augusta.

Prezident Zeman odvolal k 31. júlu ministra kultúry Staněka
Český prezident Miloš Zeman odvolal v pondelok k 31. júlu ministra kultúry Antonína Staněka. Informoval o tom na Twitteri prezidentov hovorca Jiří Ovčáček. Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | TASR


Kto povedie rezort do tej doby? Mačák je jedným z dvoch "horúcich" adeptov. Tým druhým je námestník Jiří Vzientek. Najprv sa špekulovalo o tom, že by mohla rezort kultúry prevziať prvá zástupkyňa Kateřina Kalistová (ČSSD), ktorá Staňka zastupovala v Strakovej akadémii na rokovaní vlády počas jeho neprítomnosti.

Po Twitteri aj Facebooku sa naraz začali objavovať úryvky z básní, ktoré Mačák spísal a publikoval pred vyše desiatimi rokmi. "Na flétničku mi, prosím, zahraj, budem tvoj vďačný poslucháč a divák. Dlho mi pískaš a biela lavína sa zvoľna vytráca, flétničkou sa mi potáca," tak znie ďalšia z citovaných ukážok Mačákovej šteklivej básnickej tvorby, oficiálne publikovanej hneď v troch básnických zbierkach - Slnko pre vorvaňku, Srdce z okruhliakov a Medunka.



Šteklivé texty však nie sú vo vládnych radoch žiadnou výnimkou. Touto eroticky ladenou tvorbou sa preslávila tiež napríklad niekdajšia ministerka spravodlivosti v úradníckej vláde Jana Fischera - Daniela Kovářová.

Mačák je však viac než námestník s básnickou záľubou. Rodák z Prostějova a člen prostějovskej ČSSD sa v nej svojho času zišiel aj s dnes už bývalým dlhoročným členom sociálnej demokracie Jaroslavom Faltýnkom, ktorý dnes vedie poslanecký klub ANO.

Aktuálně.cz označilo v minulosti Mačáka za "Faltýnkovho muža". Mačák pôsobil v na mnohých funkciách, dokonca bol aj zástupcom primátora v Prostějove či prvým námestníkom župana Olomouckého kraja.

Karel Gott: Zápal pľúc už pomaly ustupuje ale z najhoršieho ešte nieje vonku
Karel Gott v minulom týždni vážne ochorel a celé Česko sa opäť obávalo o jeho zdravie a prialo mu skoré uzdravenie. Blízki legendárneho speváka prezradili, či sa jeho stav po niekoľkých dňoch pokoja mení k lepšiemu. Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | Ján Prokop


O Mačáka sa v minulosti zaujímala aj polícia - preverovali údajné podozrivé finančné dary v prepočte za 62 tisíc eur. Nepreukázalo sa však, že bol spáchaný trestný čin a polícia vo februári 2016 prípad odložila. Mačáka to ale de facto stálo kariéru v komunálnej politike, keď musel rezignovať na krajské funkcie.

Mačák si do Nostického paláca priviedol práve Staněka, menoval ho za námestníka takmer pred rokom - 13. augusta 2018. Minister si od Mačáka sľuboval, že bude posilou pre rokovanie s tripartitou vďaka dlhodobej spolupráci s odbormi.

"Dlhé roky hral aktívne hokej, športu sa venuje aj naďalej, medzi jeho koníčky patrí aj hudba, literatúra a poézia.Je autorom troch básnických zbierok a jednej knižky pre deti, "uviedlo ministerstvo na svojich stránkach v Mačákovom medailóniku.

Ministerská rošáda na kultúre by mohla Mačáka vyniesť k dočasnému vedenie rezortu. Kto Staňka skutočne nahradí, nie je jasné. "V tejto chvíli to analyzujeme ako služobný zákon, tak ako ďalšie veci, pretože tá situácia nie je vôbec jednoduchá. Zákon rieši zastupovanie ministra v prípade, že minister je prítomný, on je ale na služobnej ceste alebo na dovolenke. Ja by som nerád uviedol kohokoľvek do zložitej situácie, kedy by mal čokoľvek podpisovať a nemal to právne podložené, "podotkol Staněk.

Končiaci minister kultúry Staněk oznámil, kam povedú jeho ďalšie kroky - hoci už nebude členom Babišovho vládneho kabinetu, ktorému 1. augusta začína vládna dovolenka, voľno si užije aj on.

Staněk má v pláne takú pohodovejšiu dovolenku. "Po týždni na južnej Morave sa chystám s manželkou na týždenný pobyt pri mori. Pôjdeme na grécky ostrov Rhodos," prezradil Staněk svoje plány. V Grécku si tak skúsi prečistiť svoju hlavu, ktorú mal v poslednej dobe poriadne zaťaženú.

Európsky parlament ocenil angažovanosť RTVS pri propagácii eurovolieb
Európsky parlament ocenil angažovanosť a pomoc RTVS pri propagácii európskych volieb aj pri oživení myšlienky európskej demokracie. Voľby podľa generálneho riaditeľa Generálneho riaditeľstva pre komunikáciu a hovorcu Európskeho parlamentu Jaumeho... Čítať ďalej
31 | 07 | 2019 | SITA


"Myslím, že ministerstvo kultúry budem odovzdávať v stabilizovanej podobe. Myslím, že tam je niekoľko otvorených káuz a niekoľko, ktoré sú rozpracované, bude treba sledovať," podotkol pred svojím koncom Staněk.

Rozpočet na budúci rok už Staněk s ministerkou financií tiež dohodol. Návrh bol podľa šéfky českej štátnej kasy bez väčších problémov, ani Staněk nemal nejaké prehnané požiadavky.

"Kultúra nemala v minulých rokoch nikdy väčší rozpočet, než má teraz," zhodnotila vyjednávanie ministerka Schillerová, ktorej sa vraj so Staňkom vyjednávalo dobre.

Staněkov pád odštartovalo aprílové odvolanie riaditeľa Národnej galérie v Prahe Jiřího Fajta a šéfa olomouckého Múzea umenia Michala Soukupa. Podľa Staňka sa Fajt obohacoval na úkor galérie, keď údajne sám so sebou uzatváral zmluvy. Končiaci minister preto podal niekoľko trestných oznámení.

Práve kvôli nedokončenému vyšetrovaniu chcel prezident Zeman počkať so Staňkovým odvolaním. Nakoniec ale prezident po dvoch mesiacoch ustúpil a Staňka v pondelok ku stredajšiemu dňu odvolal.

"V tejto súvislosti prezident republiky očakáva, že dve trestné oznámenia, ktoré minister kultúry doc. Antonín Staněk podal, budú starostlivo preskúmané," citoval prezidentovo vyjadrenie jeho hovorca Jiří Ovčáček.

Srí Lanka poskytne zadarmo mesačné víza, chce posilniť turizmus
Srí Lanka poskytne občanom z takmer 50 krajín zdarma mesačné víza, čím chce posilniť turizmus, ktorý poznačili bombové útoky počas Veľkej noci. Čítať ďalej
31 | 07 | 2019 | SITA