V ozbrojených konfliktoch zabili alebo zranili rekordných 12-tisíc detí, vyhlásilo OSN
30 | 07 | 2019 I SITA

Počet overených prípadov smrti a zranení je najvyšší od roku 2005, odkedy Bezpečnostná rada tieto údaje monitoruje a zverejňuje.


Viac ako 12-tisíc detí počas minulého roka prišlo o život alebo utrpelo zranenia v ozbrojených konfliktoch. Je to rekordný počet, pričom na čele zoznamu sú Afganistan, Palestínčania, Sýria a Jemen. Informuje o tom nová správa Organizácie Spojených národov (OSN).

Úmrtia a zranenia boli medzi viac ako 24-tisíc prípadmi vážneho násilia voči deťom, ktoré zaznamenala OSN. K nemu patrí, napríklad, nábor a využívanie detí bojovníkmi, sexuálne násilie, únosy, väznenie alebo útoky na školy a nemocnice.

Výročná správa Deti a ozbrojený konflikt generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa pre Bezpečnostnú radu OSN uvádza, že miera násilia voči deťom zo strany ozbrojených skupín v porovnaní s rokom 2017 zostáva nezmenená, "alarmujúci nárast" násilia však zaznamenali zo strany vlád a medzinárodných jednotiek.

Počet overených prípadov smrti a zranení je podľa správy najvyšší od roku 2005, odkedy Bezpečnostná rada tieto údaje monitoruje a zverejňuje.

Rusko predložilo v OSN koncept spoločnej bezpečnosti v Perzskom zálive
Ruský koncept kolektívnej bezpečnosti v Perzskom zálive bol rozoslaný ako oficiálny dokument schválený Organizáciou Spojených národov (OSN). Dokument mala k nahliadnutiu tlačová agentúra TASS, ktorá o záležitosti informovala v... Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | TASR


Na čele zoznamu je Afganistan s 3062 detskými obeťami v roku 2018, pričom deti tvorili 28 percent civilných obetí, v Sýrii zabili a zranili letecké útoky, barelové a trieštivé bomby 1854 detí a v Jemene sa stalo obeťami pozemných bojov a iných útokov 1689 detí.

OSN potvrdila v roku 2018 najvyšší počet zabitých detí v palestínsko-izraelskom konflikte od roku 2014, keď o život prišlo 59 detí a ďalších 2756 utrpelo zranenia. V rovnakom období v konflikte utrpelo zranenia šesť izraelských detí.

Viaceré ľudskoprávne organizácie však namietajú voči vyváženosti správy. Jo Becker z Human Rights Watch, napríklad, vyjadrila znepokojenie nad tým, že v Guterresovom "zozname hanby" chýbajú izraelské jednotky, medzinárodné jednotky v Afganistane vedené Spojenými štátmi a tiež afganská armáda, pričom somálska armáda získala "uznanie" za ochranu detí aj napriek tomu, že porušenia práv detí z jej strany vzrástli.

Bodku za IS môže urobiť len proces podobný norimberskému, povedal právnik
Tak ako v prípade nacistov bol zriadený norimberský súd, tak musí byť vytvorená podobná inštitúcia aj pre členov Islamského štátu (IS). Je potrebné, aby svet vypočul obete a aby bola odhalená pravda o ideológií tejto skupiny a stala sa tak... Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | Ján Prokop