NBS sleduje zmeny v spoločnosti Druhá strategická, ktorú ovláda oligarcha Juraj Široký
30 | 07 | 2019 I SITA

 Národná banka Slovenska (NBS) sleduje aj posledné zmeny v akcionárskej štruktúre spoločnosti Druhá strategická, ktorú ovláda oligarcha Juraj Široký. Novým akcionárom je bratislavský advokát Daniel Futej, ktorý už v minulosti so Širokým spolupracoval, teraz získal od Širokého firiem 17,7 % akcií v Druhej strategickej.


Informoval o tom portál denníka SME s tým, že práve neprehľadné vzťahy medzi Futejom a Širokým sú základom podozrení, že v prípade Druhej strategickej môže ísť o obchádzanie zákona o cenných papieroch.

"Konanie akcionárov spoločnosti Druhá strategická dlhodobo monitorujeme a preverujeme, v niektorých prípadoch sme udelili aj sankciu," reagovala na ne NBS. Portál sme.sk pripomenul, že keď Široký ovládal Váhostav a iné svoje spoločnosti cez Nový Zéland a Kostariku, obišiel burzové pravidlá a schránkové firmy preto dostali pokutu.

Akcie Druhej strategickej sú verejne obchodované na Bratislavskej burze cenných papierov a NBS má preto právomoc kontrolovať, či podnik a jeho akcionári zákon dodržiavajú. "Široký priznáva, že v Druhej strategickej vlastní iba 25 percent akcií, hoci firmu v skutočnosti ovláda on a ním zvolení manažéri.

OLIGARCHOVIA SA TRASÚ: Proces s Kočnerom môže byť ich konečný umieráčik
Na Slovensku fungovala zločinecká skupina, ktorá sa skladala aj z vysokopostavených policajtov, prokurátorov a sudcov. Po pojednávaní Špecializovaného trestného súdu to vyhlásil obhajca televízie Markíza a bývalý poslanec Národnej rady Daniel... Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | Peter Bachan, TASR


Ak Široký cez prostredníkov vlastní v skutočnosti viac než 33 percent akcií, bol podľa zákona povinný vyhlásiť takzvanú povinnú ponuku na prevzatie," píše portál. Znamená to, že bol povinný ponúknuť všetkým akcionárom, že ich akcie kúpi za cenu vypočítanú podľa zákonného vzorca.

"Širokého by to stálo státisíce, možno aj niekoľko miliónov eur," upozorňuje portál SME. Na burze sa dnes jedna akcia predáva za 1 až 1,5 eura. Pri povinnej ponuke by mohla byť cena až 15 eur, pretože Druhá strategická vlastní hodnotný majetok a podľa hodnoty vlastného imania by sa stanovovala cena. Znamená to, že akcionár, ktorý dnes vlastní 0,50 percenta akcií v trhovej hodnote 4 000 až 6 075 eur by získal 60 750 eur.

Iba vyplatiť štát by podľa portálu stálo Širokého stovky tisíc eur. Štátna firma MH Manažment totiž v rámci bezodplatného prevodu akcií z kupónovej privatizácie získala 6 percent akcií Druhej strategickej. Pri cene 15 eur by mali hodnotu 733-tisíc eur. Ďalších 1,8 milióna eur by si podľa skorších prepočtov SME musel pripraviť na vyplatenie ostatných akcionárov.

"Pretože Široký a Futej sú si blízki a aj akcie v Druhej strategickej má advokát od Širokého firiem, existuje podozrenie, či v skutočnosti nekoná na popud a po dohode so Širokým. V takom prípade by mohlo ísť o obchádzanie pravidiel o povinnej ponuke, čo by Širokému šetrilo peniaze," poznamenal portál. Nebolo by to prvýkrát, NBS už raz pokutovala schránkové firmy blízke Širokému, že protiprávne utajili vzťahy medzi sebou a nevyhlásili povinnú ponuku.

NBS v stanovisku pre SME v súvislosti s Druhou strategickou píše, že „starostlivo preveruje“ podozrenia z porušovania ustanovení zákona o cenných papieroch o povinnosti vyhlásiť povinnú ponuku a tiež skutočnosti, ktoré svedčia o tom, že dvaja rôzni akcionári „konajú v zhode“. „Tieto prípady sú zložité a náročné na dokazovanie, je potrebné preukázať jednotlivé personálne alebo majetkové prepojenia,“ priznáva centrálna banka.

Druhá strategická je kľúčová spoločnosť podnikania Juraja Širokého, združuje pod ňou svoje najviditeľnejšie činnosti: stavebnú firmu Váhostav, hokejový klub Slovan, stavebnú zónu Pharos medzi nákupným centrom Avion a bratislavským letiskom, výrobcu plastových potrubí Plastika, hotel DoubleTree by Hilton v Bratislave, akcie firmy sa obchodujú na bratislavskej burze za cenu 1 až 2 eurá za kus.

Štefanec podal na OLAF podnet pre podozrenie z podvodu v slovenskom poľnohospodárstve
Slovenský europoslanec Ivan Štefanec podal, spolu s českým europoslancom Tomášom Zdechovským, ďalší podnet na Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) pre podozrenie zo spáchania subvenčného podvodu v slovenskom poľnohospodárstve. Týka sa... Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | SITA