Štefanec podal na OLAF podnet pre podozrenie z podvodu v slovenskom poľnohospodárstve
29 | 07 | 2019 I SITA

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec podal, spolu s českým europoslancom Tomášom Zdechovským, ďalší podnet na Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) pre podozrenie zo spáchania subvenčného podvodu v slovenskom poľnohospodárstve. Týka sa farmára Jaroslava Paveleka z obce Vitanová, ktorý mal podľa Štefanca podvodným konaním Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) a firmy Ekoherba prísť o pôdu aj peniaze. Ivan Štefanec o tom informoval v pondelok v tlačovej správe.


„Prípad pána Paveleka je typickým príkladom zneužívania moci zo strany osôb, ktoré sú zrejme prepojené ako s PPA, tak aj fiktívnymi poľnohospodárskymi firmami. Firma sa najprv prihlásila o dotácie k pôde, na ktorej pán Pavelek hospodáril a mal na ňu riadne nájomné zmluvy, aby mu následne PPA zablokovala dotácie a zbavila ho tak šance ďalej vykonávať činnosť.

Pán Pavelek tak prišiel nielen o pôdu, ale aj o peniaze, ktoré do nej investoval. Sme presvedčení, že tento prípad, tak ako aj desiatky iných podobných, musí byť preskúmaný nezávislým orgánom a na slovenskej strane musia byť vyvodené personálne a právne dôsledky. Je hanbou tejto vlády, že za spravodlivosť musíme bojovať v Bruseli, zatiaľ čo organizované skupinky na našej pôde parazitujú a bohatnú,“ podotkol Ivan Štefanec.

Ľudské práva a kritické myslenie majú učitelia v pokynoch z ministerstva
Definovať a následne uplatňovať stratégie na rozvoj kritického myslenia vo vzťahu k demokratickému občianstvu a k ľudským právam, vrátane ich sledovania a vyhodnocovania, odporúča ministerstvo školstva v Pedagogicko-organizačných pokynoch na budúci... Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | SITA


Podľa Tomáša Zdechovského je povinnosťou europoslancov a európskych orgánov chrániť slabších. “Malí farmári sú na Slovensku vystavovaní bezprecedentnému tlaku a okrádaniu. Je ťažké pochopiť, ako môže európske peniaze získať firma, ktorá podniká v poľnohospodárstve len naoko, nemá dôveryhodné nájomné zmluvy a často deklaruje dotácie na cesty, parkoviská, vodné plochy, či dokonca cintoríny.

A to na úkor malých farmárov, ktorí evidentne na pôde pracujú a tvoria hodnoty. Takéto praktiky musia skončiť. Je to výzva nielen pre slovenskú vládu, ale aj pre európske orgány, ktoré by sa mali omnoho intenzívnejšie zaoberať tým, kam naše spoločné peniaze idú a kontrolovať ich skutočné využitie,“ dodal Zdechovský.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v súvislosti s týmto prípadom ešte v júni upozornilo, že Jaroslav Pavelek je vyšetrovaný pre podozrenie zo subvenčných podvodov. Podľa ministerstva ide o osobu, voči ktorej 15 poľnohospodárov z okresu Tvrdošín a 30 občanov obce Vitanová podalo sťažnosť a petíciu pre fiktívne deklarácie priamych podpôr.

MOST-HÍD/SMK: Hlavným cieľom rokovaní je parlamentné zastúpenie maďarskej komunity po voľbách v roku 2020
Hlavným cieľom rokovaní medzi Mostom-Híd a Stranou maďarskej komunity (SMK) je zabezpečenie parlamentného zastúpenia maďarskej komunity na Slovensku po voľbách v roku 2020. Zhodli sa dnes na tom na spoločnom rokovaní predstavitelia oboch... Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | SITA