Trump pokračuje v útokoch na Fed
29 | 07 | 2019 I TASR

Americký prezident Donald Trump pokračuje vo svojich útokoch na americkú centrálnu banku (Fed).


Trump v pondelok opäť kritizoval Fed za príliš reštriktívnu menovú politiku. Menový výbor Fedu (FOMC) tento týždeň rozhoduje o nastavení menovej politiky, pričom sa vo všeobecnosti očakáva zníženie sadzieb. Podľa Trumpa však nebude malé zníženie stačiť.

"EÚ a Čína budú ďalej znižovať úrokové sadzby a pumpovať peniaze do svojich systémov, čím svojim výrobcom výrazne uľahčia predaj produktov," napísal Trump na Twitteri. "Náš Fed zatiaľ, a pri veľmi nízkej inflácii, nerobí nič a v porovnaní s tým zrejme urobí veľmi málo. Veľmi zlé!"

"Súťažíme s inými krajinami, ktoré vedia ako hrať proti USA. To je v skutočnosti dôvod, prečo EÚ vznikla, a pre Čínu boli USA doteraz ľahkou korisťou," pokračoval Trump. "Fed urobil všetky zlé kroky. Malé zníženie sadzieb nebude stačiť, ale aj tak vyhráme!"

Fed zverejní najbližšie rozhodnutie o úrokových sadzbách v stredu večer. Investori aj napriek tempu rastu ekonomiky, ktoré zostáva nad dlhodobým trendom, a nízkej nezamestnanosti počítajú s prvým znížením kľúčovej sadzby od roku 2008. Vo všeobecnosti sa očakáva, že kľúčový úrok klesne o 25 bázických bodov.

Srbský prezident ocenil Putina za posilňovanie srbskej armády
Srbský prezident Aleksandar Vučič sa v pondelok poďakoval svojmu ruskému náprotivku Vladimirovi Putinovi za dary v podobe tankov a iných obrnených vozidiel v čase, keď sa Západ obáva, že posilňovanie srbskej armády môže ohroziť krehký mier na... Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | TASR