MISTRÍK PREDAL MILIÓNOVÚ FIRMU: Aký mal na to dôvod? Sekera za voľby to nie je, tvrdí úspešný vedec
28 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Kandidát na prezidenta a úspešný slovenský vedec Robert Mistrík, ktorý pred prvým kolom prezidentských volieb odstúpil v prospech terajšej prezidentky Zuzany Čaputovej, predal jeho výnosnú firmu. Aký mal na to dôvod?


Je všeobecne známe, že si Mistrík vďaka jeho úspešnej vedeckej kariére dokázal zarobiť poriadne peniaze. Len na kampaň minul takmer pol milióna eur, ktoré išli z jeho vlastného vrecka, tým sa nikdy netajil.

J. Hrabko: Ak by sa R. Mistrík nevzdal kandidatúry, voľby mohli dopadnúť inak
06 | 07 | 2019 | TASR


Nemá sa veru ani za čo hanbiť - ako jeden z mála vedcov na Slovensku dokázal na nej aj zbohatnúť. „Mal som v živote šťastie, že mi moja vytrvalá vedecká práca priniesla aj podnikateľský úspech,“ cituje vedca Nový Čas.

Slovenský denník zistil, že Mistrík už firmu HighChem s.r.o., ktorá podnikala v oblasti chemických analýz, už nevlastní. Predal ju americkej spoločnosti Thermo Fischer Scientific.

Mistrík pre Nový Čas uviedol, že ide o firmu "s ročným obratom 24 miliárd dolárov, zamestnáva 70 000 ľudí. Jej misiou je robiť svet zdravší, čistejší a bezpečnejší. Každý na svete, kto robí výskum a vývoj v oblasti biotechnológií a biomedicíny, túto firmu pozná," objasnil.

Firme HighChem sa za posledné roky darilo viac než dobre - tržby mávala cez milión eur. Keď sa ho Nový Čas pýtal, či to súvisí s jeho nákladnou kampaňou v prezidentských voľbách. „Nemá to nič spoločné s kampaňou. Zabezpečil som takto, aby firma napredovala ešte rýchlejšie a investovala do nových technológií, ako napríklad umelá inteligencia,“ reagoval pre NČ Mistrík.

MIMORIADNA SPRÁVA: Robert Mistrík odstúpi z prezidentských volieb v prospech Zuzany Čaputovej
26 | 02 | 2019 | Peter Králik


Sumu, za ktorú firmu predal, neprezradil. Nový čas však píše, že podľa ich "informácií by to mal byť približne 10-násobok čistého zisku firmy plus aktíva, teda v tomto prípade až 7 miliónov eur".

Prezradil tiež, že zakladá novú firmu - Bitmodernu. “Bude prispievať k čistejšiemu životnému prostrediu, vývoju technológií umožňujúcich nachádzanie nových terapeutických postupov či vývoju metód pre zdravšie potraviny,“ k záveru Mistrík.

Na konci článku sa však nachádza pekný postreh. Napriek tomu, že odmietol Sulíkovu ponuku viesť SaS do parlamentných volieb, nevylúčil, že sa jeho príbeh v politike skončil. „Nikdy nehovor nikdy,“ uzavrel Mistrík.

Tóth bude v stredu vypovedať v kauze zmeniek. Kočnerovi už stihol poriadne priťažiť všade možne
Už túto stredu bude v Pezinku na Špecializovanom trestnom súde celkom zaujímavá atmosféra - pred sudcov príde vypovedať bývalý novinár a SIS-kár Peter Tóth, ktorý býval niekedy blízkym spolupracovníkom Mariána Kočnera. Teraz mu však môže poriadne... Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | Peter Bachan