Washington niekoľko mesiacov po leteckom spore vyzdvihuje vojenský predaj do Pakistanu a Indie
27 | 07 | 2019 I Marek Molnár

USA schválili podporu pre pakistanské letúny F-16 v hodnote 125 miliónov dolárov a podporu indických dopravných lietadiel C-17 vo výške 670 miliónov dolárov.


Predaj do Pakistanu si bude vyžadovať nasadenie približne 60 zástupcov dodávateľov, ktorí „poskytnú neustále monitorovanie konečného použitia“ pre flotilu stíhacích lietadiel vyrobenú v USA, uviedla včera vo vyhlásení Agentúra pre spoluprácu v obrane bezpečnosti Pentagonu (DSCA).

Balíček bude slúžiť na dodávku lietadiel Lockheed Martin F-16 do Pakistanu ako súčasť programu „Peace Drive“, ktorý obsahuje 12 prúdov F-16C a 6 prúdov F-16D.

Pakistanská flotila F-16 sa dostala do centra pozornosti vo februári počas bezpečnostnej krízy, v ktorej sa indické a pakistanské bojové lietadlá zapojili do priameho boja prvýkrát po desaťročiach.

Nové Dillí tvrdilo, že Pakistan počas svojho odvetného útoku použil trysky vyrobené v USA vo vnútri indickej časti sporného regiónu Kašmír.. Ak je to pravda, mohlo to porušiť podmienky vývozu zbraní z USA, avšak Pakistan toto tvrdenie odmietol.

Washington tiež v piatok oznámil svoje plány na predaj náhradných dielov a vybavenia pre indickú flotilu vojenských dopravných lietadiel Boeing C-17. Zmluva by si vyžadovala 23 zástupcov dodávateľov, uviedla agentúra.

DSCA vysvetlila, že predaj „nezmení základnú vojenskú rovnováhu v regióne.“ Schválenie prišlo niekoľko dní po návšteve pakistanského premiéra Imrana Khan do USA a mesiac potom, čo minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo komunikoval na vysokej úrovni pri návšteve Indie.

TRAGÉDIA: Dvaja miestni mŕtvi a deväť atlétov zranených pri páde nočného klubu v Južnej Kórei
V sobotu večer došlo k zlyhaniu statiky nočného klube Gwangju v Južnej Kórei, zahynuli dvaja juhokórejčania a niekoľko ďalších ľudí bolo zranených vrátane deviatich športovcov. Čítať ďalej
27 | 07 | 2019 | Marek Molnár