Komentár Petra Iskenderova: Európa riskuje, že zostane bez ruského plynu a bez peňazí
27 | 07 | 2019 I Zuzana Perželová

Peter Iskenderov (Fond strategickej kultúry)



Americký “plán B” k projektu “Nord Stream 2”

Ďalšie prieťahy vo veci udelenia všetkých potrebných povolení „Gazpromu“ na výstavbu plynovodu „Nord Stream 2“ sú pre Európanov hrozbou a spôsobia im značné finančné straty. Rovnakú hrozbu predstavuje neschopnosť Bruselu prinútiť Kyjev, aby zaujal konštruktívny prístup pri rokovaniach s Moskvou o opätovnom uzatvorení existujúcich rusko-ukrajinských zmlúv o preprave plynu (po 31. decembri 2019 vyprší súčasná zmluva, pozn. red.). Upozornil na to generálny riaditeľ rakúskej ropnej a plynárenskej spoločnosti OMV Rainer Seele. Podľa jeho slov, v prípade ak plynovod “Nord Stream 2” nebude zrealizovaný v stanovenej lehote a Rusko nebude súhlasiť s predĺžením tranzitu plynu cez Ukrajinu, ceny plynu v Európe „významne stúpnu“ a obeťami sa v tomto prípade stanú predovšetkým európske krajiny.

„Predstavte si scenár, v ktorom Dánsko nevydá povolenie na ukladanie potrubia plynovodu vo svojich vodách a Ukrajina a Rusko sa nedohodnú na predĺžení zmluvy o tranzite plynu, - vtedy začneme mať vážne problémy s dodávkami energie do Európy a trh s hráčmi bude veľmi obmedzený. Čo sa bude diať na takomto trhu? Ceny plynu výrazne vzrastú a Európa zaplatí oveľa viac za energiu“, zdôraznil Rainer Seele, ktorý sa domnieva, že „najlepšou poistkou pre všetky prípady je „Nord Stream 2“.

„Pevne dúfame“, hovorí riaditeľ rakúskej ropnej a plynárenskej spoločnosti OMV, že rozhodnutie dánskej strany bude kladné, lebo len takýmto spôsobom sa zabezpečí energetická bezpečnosť a plynulé zásobovanie Európy. Nie je možné byť závislí iba od jednej krajiny, vrátane, napríklad Ukrajiny“.

Rovnaká nálada v prospech konštruktívnej spolupráce s Ruskom v oblasti energetiky panuje aj v Nemecku, odkiaľ, mimochodom, pochádza Rainer Seele. Z nemeckých spoločností pôsobiacich v Rusku 92% očakáva zrušenie protiruských sankcií a 44% by ich okamžite zrušilo. „Nemecko nemusí dovoliť partnerom, aby si od neho brali maslo z chleba, bez ohľadu na to, či ide o krajiny, na ktoré sa vzťahujú sankcie, alebo o Čínu, alebo Japonsko, ktorých vodcovia o sebe dali vedieť prostredníctvom vyhlásení, ktoré zarezonovali na ruských ekonomických fórach“, o tom je presvedčený Matthias Schepp, predseda nemeckej komory zahraničného obchodu.

Európsky biznis priamo uvádza prekážky, ktoré stoja v ceste projektu „Nord Stream 2“ s politickými a finančnými výpočtami konkurentov a ich nesvedomitými politikami. „Nord Stream 2“ je ekonomický a nie politický projekt“, neúnavne opakuje šéf OMV. Odporcovia projektu sledujú čisto ekonomické záujmy, v prípade Poľska a Ukrajiny je to strach zo straty príjmov z tranzitu, v prípade Spojených štátov je to nádej na zvýšenie vývozu svojho skvapalneného zemného plynu (LNG).

Podľa najnovších prípadových štúdií má nemecký biznis zásadný záujem o realizáciu projektu „Nord Stream 2“, pripomína  denník Handelsblatt. Podľa jeho údajov sa za výstavbu plynovodu vyslovilo 93% spoločností, medzi ktoré patria nielen najväčší hráči v oblasti energetiky, ale aj oveľa menšie firmy. „Na výstavbe plynovodu sa zúčastňuje celkom 670 európskych firiem. Dobrá polovica z nich sú stredne veľké spoločnosti. Všetci zúčastnení sa teraz ustarostene pozerajú na Washington, kde sa pripravuje ďalší balík sankcií“, zdôrazňuje nemecké vydavateľstvo.

„Nemecká vláda nevidí vo výstavbe druhého „Nord Streamu“ medzi Narvským zálivom (časť Fínskeho zálivu v Baltskom mori pri pobreží Ruska a Estónska, pozn. red.) neďaleko Petrohradu a Lubminom v Spolkovej krajine Meklenbursko - Predné Pomoransko nebezpečenstvo prílišnej závislosti na Rusku“,  píše nemecký Die Welt: „Nemecko potrebuje ďalšie objemy plynu, nakoľko v poslednej dobe prudko poklesla ťažba plynu v Severnom mori, v teritoriálnych vodách Holandska, aj keď na rozvoj alternatívnej energie sa čoraz viac a viac využíva plyn“.

Podľa Die Welt  za pokusmi Dánska a mnohých ďalších európskych krajín zabrániť realizácii projektu „Nord Stream 2“ stoja záujmy Spojených štátov. Denník uvádza aj meno jedného z hlavných oponentov projektu na Ministerstve zahraničných vecí USA. Je to jeden z vysoko postavených zamestnancov amerického Úradu pre energetické zdroje Kent Logsdon, ktorý priamo zodpovedá za zmarenie výstavby plynovodu z Ruska do Nemecka. „Z geopolitických dôvodov nás to veľmi znepokojuje. „Nord Stream 2“ vyvoláva obavy v NATO“, povedal Logdsdon bez obalu.

„Zatiaľ platí „plán B“: USA robia všetko pre to, aby výstavbu aspoň oddialili“, píše Die Welt a pokračuje: „Zdá sa, že sa im to podarí: Dánsko, posledná krajina, ktorá doteraz nevydala spoločnosti „Gazprom“ povolenie na stavebné práce v jej teritoriálnych vodách, tento proces neustále odďaľuje a vymýšľa si stále nové a nové dôvody. Je za touto tvrdohlavosťou Dánov americké ministerstvo? Logsdon sa na túto otázku namiesto odpovede, len usmial: „Nehráme s Dánskom hru „oko za oko“. Odpoveď „nie“ však znie inak. Brániac výstavbe „Nord Stream 2“ dosahujú Američania dôležitý strategický cieľ: koncom roka vyprší platnosť zmluvy medzi Ruskom a Ukrajinou o tranzite plynu, ktorá by mala byť prolongovaná. Ak by Rusko dovtedy mohlo uviesť do prevádzky nový plynovod, výrazne by to posilnilo jeho vyjednávaciu pozíciu. Ak sa uvedenie do prevádzky odsunie, Ukrajina bude môcť požadovať oveľa vyššie poplatky za prepravu plynu čo by z geostrategického hľadiska zodpovedalo záujmom Spojených štátov. Okrem toho americký „plán B“ zahŕňa maximálne zvýšenie nákladov na sprevádzkovanie nového plynovodu. Koniec koncov to zvýši konkurencieschopnosť ich LNG“.

V súčasnosti v dôsledku sezónneho poklesu cien na potrubný plyn dochádza v Európe k zmenám v systéme globálnych tokov energetických surovín. Najmä od apríla dochádza k postupnému prerozdeľovaniu dodávok LNG z USA od Európy do Ázie, pretože súčasná cenová úroveň nie je schopná zabezpečiť ich ziskovosť vo vzťahu k európskym spotrebiteľom. V blízkej budúcnosti by sme mali očakávať ešte aktívnejšie prerozdelenie LNG na ázijské trhy, uviedol Sergej Kapitonov, analytik v oblasti energetiky obchodnej školy „Skolkovo“. „V strednodobom horizonte očakávame konsolidáciu dopytu po ruskom plyne v Európe v rozmedzí 194–204 miliárd metrov kubických ročne“,  poznamenáva v tejto súvislosti Elena Burmistrová, generálna riaditeľka spoločnosti „Gazprom Export“.

V tejto situácii pre Ukrajinu aj pre Európsku úniu narastá význam dosiahnutia dohôd s Ruskom o tranzite plynu. Výsledky návštevy lídrov ukrajinskej strany „Opozičná platforma - Za život“ v zastúpení Viktora Medvedčuka a Jurija Bojka, ktorá sa uskutočnila v marci v Moskve poukázali na to, že pochopenie tejto okolnosti má šancu preraziť si cestu do Kyjeva. Programom dňa je diskusia o predĺžení lehoty existujúcich zmlúv a vytvorenie konzorcia na riadenie plynárenskej prepravnej sústavy Ukrajiny za účasti Ruska a EÚ.